Събота, 04 Дек 2021
           
Политика

Радев: Инвестициите в човешкия капитал са от първостепенно значение за развитието на българските региони

  19.10.2021 16:52  
Радев: Инвестициите в човешкия капитал са от първостепенно значение за развитието на българските региони

От първостепенно значение за развитието на българските региони са инвестициите в човешкия капитал, които да осигуряват справедливи възможности, качествено образование и заетост. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Перник разговаря с ръководството на местната власт, общественици и спортисти от града. Държавният глава беше на посещение в града по покана на кмета на Перник и по повод празника на населеното място.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с насърчаването на икономическата дейност в региона и осигуряването на по-благоприятни условия за разкриването на работни места. Президентът запозна участниците с мерките в енергетиката и икономиката, които служебното правителство предприема за облекчаване на бизнеса на фона на растящите цени в производството.

Сред темите на разговора бяха и перспективите за използване на потенциала на европейската платформа "Въгледобивни региони в преход". Държавният глава отбеляза усилията на общината, така че средствата от тази платформа да  бъдат изразходвани по най-добрия начин. Трябва да имаме пълен синхрон между предложенията на местната власт и на държавата, така че предложенията да бъдат защитени по най-добрия начин пред европейските институции, смята Румен Радев.

На срещата кметът Станислав Владимиров заяви, че перспективите пред града могат успешно да се реализират, ако се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Държавният глава посочи, че е  необходимо да се подобри не само транспортната, но и инфраструктурната, дигитална и енергийната свързаност, като се прилагат нови технологии и се поставят амбициозни цели.

Държавният глава открои значението на популяризирането на богатите културно-исторически забележителности в България с огромен потенциал да привличат сериозен туристически интерес. Пред президента представителите на местната власт откроиха възраждащия се интерес към Перник от страна на младите хора, както и успехите в областта на спорта.