Събота, 04 Дек 2021
           
Новини

Протестиращите фирми договориха с Янев финансови компенсации за високата цена на тока

  19.10.2021 15:37  
Протестиращите фирми договориха с Янев финансови компенсации за високата цена на тока

Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за фирмите заради високата цената на електроенергията. Това стана ясно след срещата на представители на бизнеса и синдикатите с премиера Стефан Янев.

Компенсациите ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня. Срещата в Министерския съвет се състоя на фона на протест заради скока на цената на тока. 

Днес и синдикални и работодателски организации излязоха на демонстрация в центъра на София с настояване за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електроенергията.

Беше блокирано движението в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител".

Представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет, където представиха подготвения от тях пакет от мерки срещу високите цени на тока.

Протестът събра множество недоволни - и собственици на по-малки семейни фирми, и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година.

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 млрд. лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме (на протеста) всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки - защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд", каза Велев.