Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

ЕС е изнесъл над 1 млрд. ваксини срещу COVID-19

  18.10.2021 13:51  
ЕС е изнесъл над 1 млрд. ваксини срещу COVID-19

Над 1 млрд. ваксини срещу COVID-19, произведени в Европейския съюз, са били изнесени в повече от 150 страни от декември 2020 г. Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

"Много е ясно, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19", подчерта Фон дер Лайен в изявление, отбелязвайки, че ЕС е изнесъл толкова ваксини, колкото е доставил на гражданите на ЕС.

ЕС започна да изнася ваксини в началото на световната ваксинация през декември 2020 г., докато други големи производители като САЩ не го сториха и ограничиха износа с месеци.

Износът на ЕС обаче беше насочен главно към по-големи икономики, като Япония, Турция и Великобритания бяха сред основните получатели, тъй като те имаха договори за доставка с производители на ваксини, които произвеждаха препарати в ЕС.

Ваксините, изнесени или дарени от ЕС на по-бедни държави, са малка част от общия износ, но ЕС планира да увеличи даренията си през следващите месеци с цел да разпредели най-малко 500 млн. COVID-19 дози сред най-уязвимите страни, уточни Урсула фон дер Лайен.