Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

Премиерът на Испания обеща да забрани проституцията

  18.10.2021 11:25  
Премиерът на Испания обеща да забрани проституцията

Испанският премиер Педро Санчес обеща да криминализира проституцията в страната.

Говорейки пред привържениците в края на тридневния конгрес на неговата Социалистическа партия във Валенсия, Санчес каза, че тази практика "поробва" жените.

Проституцията беше декриминализирана в Испания през 1995 г., а през 2016 г. ООН изчисли, че секс индустрията на страната е на стойност 3,7 млрд. евро.

Проучване от 2009 г. установи, че до един на всеки трима испански мъже е платил за секс. Друг доклад, публикуван през 2009 г., предполага, че до 39% от мъжете може да са плащали за това, а проучване на ООН от 2011 г. цитира Испания като третия по големина център за проституция в света, след Тайланд и Пуерто Рико.

В момента проституцията не е регулирана в Испания и няма наказание за тези, които предлагат платени сексуални услуги по собствено желание, стига да не се провеждат в публични пространства. Въпреки това, сводничество или действие като пълномощник между секс работник и потенциален клиент е незаконно.

Индустрията процъфтява след декриминализацията си и се смята, че около 300 000 жени работят като проститутки в Испания.

През 2019 г. партията на г -н Санчес публикува обещание в предизборния си манифест да забрани проституцията, което се разглежда като ход за привличане на повече избиратели.

Манифестът нарича проституцията "един от най -жестоките аспекти на феминизирането на бедността и една от най -тежките форми на насилие срещу жените".

Въпреки това две години след изборите все още не е внесено законодателство.

Поддръжниците на настоящата система в Испания казват, че тя е донесла огромни ползи за жените, работещи в търговията, и е направила живота им по -безопасен.

Въпреки това през последните години се появиха сериозни опасения около потенциала жените да бъдат трафикирани на секс работа. През 2017 г. испанската полиция идентифицира 13 000 жени в акции за борба с трафика, като заяви, че поне 80% от тях са експлоатирани против тяхната воля от трета страна.