Събота, 04 Дек 2021
           
Новини

КЕВР утвърди увеличение на цената на газа с нас 35%

  01.10.2021 15:12  
КЕВР утвърди увеличение на цената на газа с нас 35%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh – без такси и акциз. Такава бе предложена малко по-рано от „Булгаргаз“. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов поиска газът да поскъпне с 36,2% от днес. Това каза той на днешна пресконференция. Настояването бе тарифата да стане 94.54лв., което е цена с 36.22% по-висока от септемврийската. По думите на директора въпреки това увеличение, „Булгаргаз“ ще продава природния газ с от 26 до 30% по-евтино в сравнение с цените на европейските газови пазари.

Първоначалното искане на дружеството бе за ръст с 16%. До края на днешния ден КЕВР трябва да излезе с окончателно решение по въпроса. Утвърденото поскъпване е с над 35% В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени. В решението на регулатора е записано, че увеличената цена на природния газ за м. октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари.

Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на „Булгаргаз“ ЕАД цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.