Сряда, 20 Oct 2021
           
Новини

Слави Трифонов нападна социолозите

  23.09.2021 18:26  
Слави Трифонов нападна социолозите

Слави Трифонов нападна остро актуалните социологически прогнози, според които подкрепата за шоу-партията му се топи като лански сняг. 

Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмни, пише тв водещият във фейсбук публикация.

Доводът му е, че агенциите за проучване на общественото мнение не са отчели правилно подкрепата за ИТН нито на изборите на 4 април, нито на 11 юли.

Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет, заявява още Трифонов. 

Цялата му публикация в социалната мрежа:

Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмне.

Преди изборите на 4 април всички социологически агенции твърдяха, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду “Има такъв народ” и ДПС. В своите последни проучвания преди изборите, и “Галъп”, и “Алфа Рисърч”, и “Тренд” предвиждаха една и съща разлика между “Има такъв народ” и ДПС - разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%.
В крайна сметка “Има такъв народ” получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС.

“Маркет линкс” предричаше най-малка подкрепа в процентово отношение за “Има такъв народ” - 11.7%. “Има такъв народ” получи с 6% повече, далече-далече от рамките на статистическата грешка.

Всички социологически агенцции бяха категорични, че БСП ще е втора политическа сила. “Галъп” даваше преднина от 7,9% на БСП пред “Има такъв народ”, а ”Тренд” и “Медиана”- преднина от цели 9,2 и 9,5%. Но каква поредна социологическа драма - на изборите “Има такъв народ” стана втора сила с 17,66%, а БСП - трета с 15,01%.

Преди предизборната кампания за вота на 11 юли, както и почти през цялата предизборна кампания, социологическите проучвания на агенциите показваха първо място за ГЕРБ-СДС и второ място за “Има такъв народ”. На базата на своите екзитполове, социолозите даваха първо място на ГЕРБ-СДС и през целия изборен ден. И пак не познаха.

Така че, ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет.