Сряда, 20 Oct 2021
           
Политика

Бойко Рашков ще отговаря за подготовката и провеждането на изборите 2 в 1

  23.09.2021 16:29  
Бойко Рашков ще отговаря за подготовката и провеждането на изборите 2 в 1

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков отново ще отговаря за подготовката и провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Рашков ще отговаря за координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Вътрешният министър организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Правителството вече одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите. Средствата в нея са в размер на 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент в два тура. 

Финансовият министър трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове. 

Дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци ще се координира от министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

Външният министър ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната, а здравният министър съгласувано с главния държавен здравен инспектор следва да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. 

Дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода ще се организират от министъра на правосъдието. На него се възлага и издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс./manager.bg