Четвъртък, 23 Сеп 2021
           
Политика

Последното заседание на 46-ото НС - как премина то

  15.09.2021 18:46  
Последното заседание на 46-ото НС - как премина то

Председателят на парламента Ива Митева официално закри последното заседание на 46-ото Народно събрание с думите „Колеги, пожелавам ви една успешна и спокойна предизборна кампания“. Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на парламента на същата дата и за насрочване на избори 2 в 1 на 14 ноември 2021 г. Официалната церемония, на която президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство, ще се състои от 09:00 ч. утре на „Дондуков“ 2.

Иначе последният парламентарен ден на депутатите в 46-ото Народно събрание премина изключително бурно, както през изминалите месеци. С много емоции, разгорещени дебати и спорове.

Парламентът прие единодушно доклада на временната комисия за разследване на полицейско насилие на протестите миналото лято и прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) на протестиращи и на опозицията. "За" бяха 123 депутати, без "против" и "въздържал се". ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването. Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се в него поверителна и секретна информация. В закритата част на заседанието са били прочетени имената на 130-те граждани, върху които е установено прилагането на СРС. В доклада се посочва, че сред тях има шестима политици, петима журналисти, от които един, пишещ за френска медия, трима председатели на граждански сдружения, двама генерали от резерва, един служебен министър, един прокурор от Софийска градска прокуратура, един бивш съдия от Софийски градски съд и един ММА боец.

Това закрито заседание, обаче, по-рано предизвика напрежение сред депутатите. „Рухна опорката на Бойко Рашков, Николай Хаджигенов и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания за изборите на 11 юли, а и след това, че има стотици подслушвани български граждани, политици, представители на медии“. Това каза по време на извънреден брифинг в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, която коментира решението на председателя на Народното събрание да бъде закрито заседанието на парламента в частта с доклада на комисията за полицейското насилие на протестите и подслушването на протестиращи и на опозицията.

„В зала явно ще е само гласуването на доклада. От ГЕРБ няма да се върнат за гласуването“, уточни Атанасова.

Атанасова коментира, че ако е имало подобно подслушване, първо министърът на вътрешните работи е щял да огласи тази информация. Тя констатира, че обявеният на интернет страницата публичен доклад, съдържа 70 реда, свързани с използването на СРС-та.

"Истината е, че във всички документи, които са изпратени в тази временна комисия, няма данни за такива подслушвания", добави Атанасова.

Тома Биков коментира, че в този доклад няма абсолютно нищо секретно. По думите му, след като свърши заседанието, отново ще бъдат казани едни и същи лъжи, че имало подслушване. Биков припомни изказване на Бойко Рашков по време на предизборната кампания, когато е обявил, че щом се свика 46-ото НС, цялата информация за подслушванията, ще бъде извадена пред българското общество. "Понеже знаят каква е информацията, ги е срам да дойдат и да ви я предоставят. Това е причината да засекретят заседанието и то при липса на кворум. Това е един достоен финал на тези, които лъгаха, лъжат и продължават да лъжат и които след два месеца изобщо няма да съществуват в българската политика", добави Биков.
 
Междувременно в края на пленарния ден стана ясно, че Бюрото по защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, минава под управлението на Министерството на правосъдието, решиха окончателно депутатите. Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Окончателното оформяне на текстовете бе посрещнато с аплодисменти в пленарната зала. Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

„Това бюро не е нито на прокуратурата, нито на съда, това бюро е на правосъдната система“, противопостави се на промените Хамид Хамид от ДПС, който шеговито предложи името на законопроекта да се промени на „Закон за осветяване на някои защитени свидетели“.

„Това ли е реформата в съдебната система? Това ли е вашето разбиране за правова държава?“, попита Анна Александрова от ГЕРБ.

„Искате бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита“, включи се дебата в Радостин Василев от ИТН. „Защитавате преторианската гвардия на главния прокурор“, подкрепи го Димитър Делчев от ИБГНИ.

Депутатите от ДБ също изразиха подкрепа за промените, а бурни реакции в залата предизвика изказването на Филип Станев от най-голямата парламентарна група. „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този главен прокурор“, обърна се той към колегите си депутати от ГЕРБ и ДПС. „Срам ме е, че съм в тази зала и сега ще изляза от тук“, каза още той, напускайки пленарната зала.

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за съдебната власт. Вносители са Христо Иванов "Демократична България" и група народни представители. "За" бяха 130 депутати, без "против" и "въздържал се". ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването. Днес бе последното пленарно заседание на 46-то НС и депутатите няма да имат време да направят предложения преди второто четене. Това ще стане евентуално в следващия парламент. Все пак, според вносителите, това е първата стъпка от съдебната реформа.

Междувременно през деня всички парламентарно представени групи прочетоха и своите заключителни декларации в последното заседание за 46-ото Народно събрание. /dariknews.bg