Вторник, 19 Oct 2021
           
Свят

Нови ограничения на неваксинираните лица срещу Ковид-19 в Гърция

  13.09.2021 12:24  
Нови ограничения на неваксинираните лица срещу Ковид-19 в Гърция

От днес в Гърция неваксинираните лица срещу коронавирус ще бъдат допускани във вътрешните помещения на кина, ресторанти и барове само срещу отрицателен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа, съобщава в. "Катимерини".

Правителството се надява ще овладее разпространението на коронавируса без да ограничава икономическата и социалната активност, посочва вестникът.

Фокусът на новите мерки е в дейностите на закрито, които ще работят нормално, като стадиони, киносалони и театри, но също и на работното място, в ресторантите, изложбените пространства, фитнесите и други. Правителството иска да осигури свобода на движение на хората, които са ваксинирани.

"Катимерини" представя подробности за новите мерки.

Служителите в частни и държавни компании в Гърция, които не са ваксинирани, ще трябва да си правят бърз тест за коронавирус веднъж седмично. Тестът може да бъде направен в частен диагностичен център на цена от 10 евро.

Неваксинираните учители и служители в туризма, кетъринга, телевизионната, филмовата, театралната и музикалната индустрия ще трябва да си правят два бързи теста седмично за тяхна сметка в частни диагностични центрове на цена от 10 евро.

Работодателите имат законово право да се информират дали техните служители са ваксинирани или не. Работодателите също така са задължени да потвърдят валидността на сертификатите за отрицателен резултат на теста на неваксинираните служители. Работодателите ще използват безплатното правителствено приложение, за да сканират дигиталните сертификати за ваксинация.

Неваксинираните ученици ще трябва да си правят два самостоятелни безплатни теста седмично. Неваксинираните студенти ще трябва да си правят два лабораторни теста седмично за тяхна сметка на цена от 10 евро. Неваксинираните пътници на възраст над 12 години ще трябва да правят бърз тест 48 часа преди пътуване, а децата на възраст между 5 и 12 години - самостоятелен тест.

Във вътрешните помещения на ресторанти и развлекателни центрове ще бъде позволено влизане на ваксинирани лица и на лица, които са преболедували болестта и разполагат със съответния документ.

В закритите и откритите части на стадионите ще бъдат допускани ваксинирани лица и преболедували, както и неваксинирани, които представят негативен резултат от тест, направен през последните 48 часа.

По отношение на театри, киносалони и музеи: неваксинираните клиенти могат да влизат в тях само с негативен тест от последните 48 часа. Управителите на подобни учреждения имат право да ограничават достъпа на хора - за ваксинирани и преболедували достъпът може да е 100 процента, при смесен достъп (ваксинирани и неваксинирани с негативен тест) учреждението работи с намален капацитет.

Фитнесите на закрито ще работят за ваксинирани лица и преболедували. Неваксинираните клиенти ще трябва да представят отрицателен резултат от тест от последните 48 часа.

Предпазни маски трябва да бъдат носени на всички закрити и открити обществени места, където се събират хора, посочва "Катимерини".

Учебната година в Гърция започва днес при строги мерки за безопасност. В наредба на министерството на образованието, която ще бъде в сила поне засега до края на юли, се определя, че защитните маски са задължителни за всички преподаватели, за учениците от всички класове, за целия училищен персонал и за външните посетители както в помещенията на закрито, така и в откритите пространства на училищата.

Без маска децата ще бъдат само по време на хранене и в часовете по физкултура, като тогава ще трябва да бъде осигурено спазването на дистанция.

При възможност училищата ще могат да определят различни часове за започване на учебните занятия и различни входове, за да се избегне струпването на ученици.

На учителите е позволено по време на учебния ден да дават на учениците възможност да свалят маските си за почивка за няколко минути, когато класът е спокоен, няма необходимост учениците да говорят и е възможно да се спазва дистанция.

Изключение от задължението да носят маска се допуска за ученици със здравословни противопоказания.

Освен това всички преподаватели и учениците на възраст над 12 години трябва да разполагат със сертификат за ваксинация или удостоверение за прекаран Covid-19, като в противен случай трябва два пъти седмично да се подлагат на тест за коронавирус. Разликата е, че учениците ще получават безплатни тестове, които трябва да бъдат извършени в домашна среда, докато учителите трябва да си правят лабораторни тестове за собствена сметка.

По данни на синдикатите ваксинираните учители в Гърция са около 85 процента. Ваксинираните ученици във възрастовата група 12-14 години са 13 процента, а в групата 15-17 години - 25 процента./mediapool.bg