Сряда, 20 Oct 2021
           
Политика

Окончателно: От 1 октомври добавките към пенсиите стават 120 лв., майчинството - 650 лв.

  09.09.2021 13:59  
Окончателно: От 1 октомври добавките към пенсиите стават 120 лв., майчинството - 650 лв.

От 1 октомври месечната добавка за всички пенсионери се увеличава от 50 на 120 лева, но всички пенсии ще се увеличат със средно 12.5% чак от 25 декември. От 1 октомври се увеличава от 380 на 650 лева обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

Така от 1 октомври до края на годината всички пенсионери ще получат по 120 лева на месец, която не е разписана за 2022 г. А от 25 декември минималната пенсия става от 300 на 370 лева, максималната - от 1440 на 1500 лева, а останалите се увеличават средно с 12.5%, като ръстът е и за следващата година, ако следващият парламент не реши друго.

Това реши окончателно парламентът днес, след като във вторник бе прието, че от 1 октомври ще има и по-високи пенсии, и по-високи добавки, а служебният финансов министър Асен Василев обяви, че няма средства и за двете мерки и парламентът трябва да реши откъде да се отрежат пари. За отлагане на увеличението на пенсиите до Коледа бяха "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС, а групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" се разцепи. БСП защитаваше тезата, че има пари за увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври, а ГЕРБ пропусна част от гласуванията.

Скандали и факти

Решението бе взето след дни отлагане и часове дебати, в които днес се стига до нападки по различни теми. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС протакаше размяната на реплики с два взаимоизключващите са аргумента - първият, че актуализация по принцип не трябва да има, като дори цитира статия в "Капитал", където служебният финансов министър Асен Василев казва, че е преувеличено, че бюджетът няма да издържи без актуализация; а вторият че т.нар. партии на протеста искат да отложат увеличението на пенсиите. Това доведе до критики към бившите управляващи, че са лицемерни и страдат от биполярно разстройство. От БСП, чиято група защитаваше увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври, обвиниха председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, че е топлата връзка между "Има такъв народ" и ДПС, тъй като прокарвал искането на ДПС - от 1 октомври да има само добавки, но не и актуализирани пенсии.

Предложението всъщност е на база на изчисленията на Асен Василев, който каза, че добавките за всички от 120 лева на месец от 1 октомври до края на годината ще струват допълнително 734 млн. лева, а могат да бъдат дадени най-много още 300 млн. лева. Отлагането на индексацията на пенсиите със средно 12.5% от 25 декември ще струва допълнително 115 млн. лева, а дотогава по думите му всички ще вземат повече пари - по 120 лева на месец. Министърът разсея съмненията, че увеличението е само от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се променя и Кодексът за социално осигуряване, където с повишаването на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се гарантира увеличението за в бъдеще. То можело да бъде премахнато само ако някой го предложи и събере мнозинство в следващ парламент. Той каза още, че от 1 януари, когато линията на бедност става от 369 на 413 лева, хората с минимална пенсия ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ.

Поведението на БСП

Според БСП има 455 млн. лева в допълнителните приходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се увеличат пенсиите, и добавките към тях. От "Има такъв народ" обвиниха социалистите, че ще докарат страната до вдигане на данъците в опит да купят пенсионерите за изборите. Предизборно БСП припомни, че от 43-ото Народно събрание насам иска актуализация на пенсиите.

След гласуването на решението се стигна до нов скандал за годежи между партии, който завърши със забележки. Депутатът от БСП Стоян Мирчев каза, че този път годежът е между "Има такъв народ" и ДПС, а: "Г-н Йорданов е булката, Филип Станев е шаферката, а партито ще е довечера в Делта Хил при Славчо". Йордан Цонев отвърна, че всички търсят ДПС при личен интерес. А Филип Станев обяви, че Стоян Мирчев притежава качеството интригантство. "Вие сте едър мъж с брада. Бъдете лъв, а не заек, не всявайте интриги". Според Тошко Йорданов всичко е заради годежа между ГЕРБ, БСП и ДПС, които приели три различни предложения във вторник. После каза на Стоян Мирчев, че маймуната помни три минути и му препоръча уроци по запаметяване, защото иначе бил от зоопарка. После се скараха Станислав Балабанов и Георги Свиленски, като вторият нарече първия палячо. Накрая Ива Митева наказа всички със забележка. /dnevnik.bg