Петък, 24 Сеп 2021
           
Свят

Байдън публикува план - как половината от енергията в САЩ ще е от Слънцето до 2050 г.

  09.09.2021 09:56  
Байдън публикува план - как половината от енергията в САЩ ще е от Слънцето до 2050 г.

Администрацията на американския президент Джо Байдън публикува план, показващ как нацията може да премине към производство на почти половината от електроенергията си от слънцето до 2050 г. - потенциално голяма стъпка към борбата с изменението на климата, но такава, която ще изисква големи подобрения на електрическата мрежа, пише The New York Times.

Има малък исторически прецедент за разширяване на слънчевата енергия, която е допринесла за по-малко от 4% от електроенергията в страната миналата година, както посочва Министерството на енергетиката в нов доклад. За да постигне този растеж, страната ще трябва да удвои количеството слънчева енергия, инсталирана всяка година през следващите четири години, и след това да го удвои отново до 2030 г.

Такова голямо увеличение, посочено в доклада, е в съответствие с това, което повечето учени по климата казват, че е необходимо, за да се предотвратят най-лошите последици от глобалното затопляне. Това би изисквало огромна трансформация в технологиите, енергийната индустрия и начина на живот на хората.

Докладът е в съответствие с плановете за климата и енергетиката, изложени от президента Байдън по време на предизборната му кампания, когато той каза, че иска да доведе до нула затоплящите емисиите на планетата от енергийния сектор до 2035 г. Той също така иска да добави стотици морски вятърни турбини към седемте, които в момента са в американски води. А миналия месец той обяви, че иска половината от всички продадени нови автомобили да бъдат електрически до 2030 г. на събитие в Белия дом с ръководители на три от най-големите автомобилни производители в страната - цел, която до голяма степен ще зависи от това дали ще има достатъчно места за зареждане на тези коли.

Не е ясно колко усилено ще се стреми администрацията да стимулира слънчевата енергия чрез законодателство и разпоредби. Длъжностните лица предоставиха само общ план за това как се надяват да почистят енергийната система на страната и нейните автомобили и камиони. Много подробности в крайна сметка ще бъдат решени от Конгреса, който работи по двупартиен законопроект за инфраструктурата и много по-голяма демократична мярка, която може да разреши $3,5 трилиона федерални разходи.

Все пак, Министерството на енергетиката заяви, че изчисленията му показват, че слънчевите панели са поевтинели толкова много, че могат да произвеждат 40% от електричеството в страната до 2035 г., достатъчно за захранване на всички американски домове, и 45% до 2050 г.

Постигането на това ще означава трилиони долари инвестиции от собствениците на жилища, бизнеса и правителството. Електрическата мрежа, изградена за енергия, добивана от въглища, природен газ и ядрени електроцентрали, ще трябва да бъде почти изцяло преработена с добавяне на батерии, преносни линии и други технологии, които могат да поглъщат електричество, когато слънцето грее, и да го изпращат от единия край на страната към другия.

Въпреки че възобновяемата енергия се разраства бързо, тя осигурява около 20% от електричеството в страната. Природният газ и въглищата представляват около 60%. През февруари отдел на Департамента по енергетика прогнозира, че делът на електроенергията, произведена от всички възобновяеми източници, включително слънчева енергия, вятър и водноелектрическа енергия, ще достигне 42% до 2050 г. въз основа на текущите тенденции и политики.

Цената на слънчевите панели е намаляла значително през последното десетилетие, което ги прави най-евтиния източник на енергия в много части на страната. Използването на слънчева и вятърна енергия също нарасна много по-бързо през последните години, отколкото повечето правителствени и независими анализатори прогнозираха.

„Едно от нещата, които се надяваме, че хората виждат и разбират от този доклад, е, че е достъпно да се декарбонизира мрежата“, каза Бека Джоунс-Албертус, директор на Службата за слънчева енергия в отдела по енергетика. „Мрежата ще остане надеждна. Просто трябва да строим.“ /economy.bg