Сряда, 20 Oct 2021
           
Политика

Тошко Йорданов скастри Ива Митева: Ако Ви се прибира, прибирайте се!

  02.09.2021 15:11  
Тошко Йорданов скастри Ива Митева: Ако Ви се прибира, прибирайте се!

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов скастри шефката на Народното събрание и депутат на партията на Слави Трифонов. Поводът – предложението на Йорданов пленарният ден да бъде удължен, за да бъде разгледан и законопроектът за НСО, и решението на Митева да не го приеме. „Ако Ви се прибира, прибирайте се“, обърна се сценаристът-депутат към Митева.

„Позволявате си в рамките на една минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го, след това имаше мнозинство и вие си позволявате да казвате кое и кога да приемаме. Ако Ви се прибира, прибирайте се“, заяви разпалено Тошко Йорданов и продължи: „Същото се отнася и за БСП – ако ви е страх от закона за НСО, излезте и гласувайте против. Къде са ви хората? Или парламентът тук е да идваме само рано сутринта, да дадем по едно интервю за журналистите и да си излезем?“.

Предложението за удължаване на пленарния ден беше гласувано два пъти, като беше направена и проверка на кворума, която показа, че в зала са 140 депутати. След което 113 депутати гласуваха „за“.

Председателят на Народното събрание цитира решение на Конституционния съд, според което при проведена проверка на кворума решенията се приемат, ако са подкрепени от поне от половината присъстващи.

Смяната в позициите на Митева пък се превърна в причина стрели към нея да полетят от страна на депутати от ГЕРБ и ДПС.

Десислава Атанасова от партията на Борисов я обвини, че взимала различни решения при различни ситуации.

„Надявам се, че председателят на парламента най-сетне ще има време да се запознае с конституционната и парламентарната практика след разпускането на 46-ото НС“, каза тя и определи решението на Митева като абсолютно несериозно отношение, защото следобед имало заседания на парламентарните комисии.

Хамид Хамид от ДПС пък коментира, че „в момента, в който Тошко Йорданов се появи на трибуната, Вие взехте точно обратното решение“.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев също обвини председателя на НС, която вземала две различни решения.

„Вие тук ли сте, или не сте тук“, не остана длъжна Митева, защото се оказа, че Главчев не се е регистрирал при проверката на кворума.

В крайна сметка след дебат от повече от 20 минути беше взето решение парламентарният ден да бъде удължен. frognews.bg