Петък, 24 Сеп 2021
           
Коментари Политика

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС искат ЕП да се занимае със заканите на Рашков

  23.07.2021 18:39  
Евродепутатите от ГЕРБ/СДС искат ЕП да се занимае със заканите на Рашков

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС излизат с обща декларация, в която призовават комисията ЛИБЕ разгледа заканите на Бойко Рашков, изречени днес от парламентарната трибуна.

"Ние, евродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в ЕНП, категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим."

Според тях служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който е и бивш следовател точно от времето на комунистическия режим в страната, е направил едно "напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент". "Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов."

Министър Рашков първо съжали, че не се е справил с него, докато е бил следовател през 90-те години, а после заяви: "Има време..."

"Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес", заявяват евродепутатите от ГЕРБ-СДС, които и посочват, че като служебен министър за срок от 2 месеца Бойко Рашков изпълнява предизборните поръчки и разчиства поръчково политическия терен за предстоящите избори.

"Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС", се казва още в декларацията на евродепутатите.