Петък, 24 Сеп 2021
           
Новини

Промени по върховете във ВиК холдинга със странни нови назначения

  23.07.2021 18:33  
Промени по върховете във ВиК холдинга със странни нови назначения

ВиК холдингът е поредната държавна компания, подложена на "изчегъртване", по думите на Слави Трифонов, от кадри, назначени по времето на третото правителство на Бойко Борисов.

Действията са предприети в края на мандата на служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Със смените толкова много се бърза, че те са внесени за вписване в Търговския регистър онлайн в почивния неделен ден на 18 юли, показва справка на Mediapool.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на "Български ВиК холдинг", мълчи за смените. Те не бяха публично обявени, въпреки обещанието на държавния глава Румен Радев назначеното от него правителство да работи публично и прозрачно. Нещо повече - в публикуваните документи в Търговския регистър няма посочени дори мотиви.

Пълното мълчание и липсата на информация най-вероятно се дължи на странните назначения в управителния и в надзорния съвет на "Български ВиК Холдинг", направени на два тура. Дружеството беше създадено експресно по волята на Бойко Борисов след водната криза в Перник, като в него бяха налети 1 млрд. лева от държавния бюджет.

Тотална смяна на Надзорния съвет

Целият 5-членен Надзорен съвет на ВиК холдинга е сменен с два хода. Първо министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, като принципал на дружеството, назначава бившия военен министър от времето на тройната коалиция Николай Цонев (НДСВ), както съобщи още в неделя изданието "Сега", заедно с адвокат Николай Ганев и Надежда Станимирова Николова. Те заемат местата на двамата представители на регионалното министерство Юра Йорданова - Витанова и на Атанас Бояджиев, както и на Галин Желев от Министерство на финансите.

Впоследствие представителите на надзора Николай Лисев и Румен Арсов подават оставки.

Проф. Румен Арсов е преподавател в катедра "Водоснабдяване и канализация" на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации. В същото висше училище преподава и проф. Николай Лисев, който е специалист по изграждането на язовири. Така на тяхно място седмица по-късно - на 15 юли, арх. Комитова назначава Пламен Владимиров и Георги Георгиев.

В края на 2018 г. Георги Георгиев е назначен за управител на затъналото в дългове дружество "Кюстендилска вода" с 5-годишен мандат след проведен конкурс.

Пламен Владимиров е бил в ръководството на столичната общинската фирма "БКС Младост", която днес вече не съществува, казаха бивши общински съветници. Той е бил от квотата на БСП. В момента е едноличен собственик на "Владимиров инженеринг". Компанията се занимава с покупко-продажба на имоти и строителни ремонти. Фигурира и в управлението на "Телекомплект", показва справка в Търговския регистър.

Новият управителен съвет

Веднага след пълната промяна на Надзорния съвет на холдинга е свикано заседание - още същия ден. На него Николай Цонев е избран за председател, а адвокат Николай Ганев - за негов заместник.

Според представители на водния сектор назначението на Николай Цонев е изненадващо предвид факта, че той няма нищо общо с бранша. Притесненията са, че той ще лобира за определени фирми. Припомнят се случаите как като военен министър фирми, свързани с него, снабдяваха армията с хляб.

Другото решение, което взима новият Надзорен съвет е да направи промени и в 3-членния Управителен съвет на "Български ВиК Холдинг". От него са отстранени председателят му инж. Иван Иванов и Венцислав Тодоров, а на тяхно място са назначени Ася Стоянова и Ивайло Ванков.

Ася Стоянова беше директор на дирекция "Обществени поръчки" в Министерство на земеделието по времето на правителството Сергей Станишев, когато министър на ведомството бе Нихат Кабил от ДПС. В земеделското министерство Стоянова е позната като експерт, близък до ДПС. По време на първия мандат на Бойко Борисов тя е уволнена от Мирослав Найденов и е върната на поста главен секретар на земеделското министерство при кабинета на Пламен Орешарски, когато начело беше Димитър Греков от квотата на ДПС. По време на втория кабинет "Борисов" Стоянова е уволнена от Десислава Танева.

Другият нов член на Управителния съвет Ивайло Ванков има акции във фармацевтичната компания "Фарма Сълюшънс", бил е и в управлението на строителната компания "Понс", която спечели редица поръчки във водния сектор по времето на кабинета "Орешарски".

Единственият оцелял от рокадите във ВиК Холдинга е досегашният изпълнителен директор Илиян Илиев, който остава на поста си.

Без визия за ВиК сектора

За краткия живот на служебното правителство регионалният министър арх. Виолета Комитова не представи визията си за ВиК отрасъла. В интервюто, което беше публикувано на сайта на МРРБ на въпрос каква е визията ѝ за решаване на проблемите в отрасъл ВиК тя отговаря:

"Във ВиК-отрасъла от години се правят реформи, пишат се наредби, стратегии. От една година има създаден ВиК холдинг. Все още не мога да разбера тази структура и цялостната идея за развитие на отрасъла в каква посока е насочена."

На въпрос дали ВиК холдингът трябва да продължи да работи, или да бъде закрит, регионалният министър казва: "Не мога да се произнеса в този момент. Запознах се с ръководството на "Български ВиК холдинг" ЕАД. Това е една структура, която съществува от миналата година. Разполага с финансов ресурс около милиард, а за една година са похарчени около 100 милиона. Трябва да се вникне по-детайлно в този холдинг, за да може да се каже - да, това е правилната форма за реформиране на ВиК отрасъла." mediapool.bg