Петък, 24 Сеп 2021
           
Новини

Прокуратурата участва в разследването на група, превозила 350 мигранти през границата на Гърция

  23.07.2021 16:29  
Прокуратурата участва в разследването на група, превозила 350 мигранти през границата на Гърция

Специализираната прокуратура взе участие в международен екип за разследване заедно с гръцките власти, при което е разкрита организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през държавната граница на Гърция, съобщават от държавното обвинение.

Престъпната група е действала от 2 години, превозила е около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Гърция. Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.

При едно такова поради управление с висока скорост е настъпила катастрофа. В резултат един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени.

В деня на извършване на едновременни координирани действия по разследването на територията на двете държави са задържани общо 11 лица, пет на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност.

При координираните действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни.

У нас са иззети 11 превозни средства, над 30 телефонни апарати, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни.

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на град Солун. Българската част от организираната престъпна група е осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.

За извършване на незаконната си дейност престъпната група е използвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.

Разследването на дейността на организираната престъпна група е започнало в края на 2018 г., а през месец септември 2020 г. Евроджъст е съдействал за създаването на първия по рода си съвместен екип за разследване между гръцките и българските правоохранителни органи. Европол е предоставил допълнителна помощ на международния екип за разследване, като е осигурил полицейски служители на мястото и в деня на провеждане на операцията.