Петък, 24 Сеп 2021
           
Политика

Гешев не може да не знае как се използват СРС-та, убеден Бойко Рашков

  23.07.2021 14:46  
Гешев не може да не знае как се използват СРС-та, убеден Бойко Рашков

Специалните разузнавателни средства (СРС), които са използвани в нарушения на процедурата за тяхното прилагане, не могат да служат като годни доказателствени материали, за който и да е процес. Toва заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти в кулоарите на парламента, след като приключи изслушването му в Народното събрание.

По думите на министъра са използвани чисто политически тези и записи за скандала с миналогодишните подслушвания на президента Румен Радев и генерал Стойков. Според Бойко Рашков тези материали следвало да бъдат унищожени, защото не могли да послужат за доказване на каквото и да било.

Той смята, че главният прокурор не можел да не знаел, да не е прочел как и къде могат да се използват специални разузнавателни средства.

Той припомни, че Висшия адвокатски съвет миналата година искал са съзира ВКС за това дали Иван Гешев може да разпространява данни със СРС-та. Тогава обаче ВКС отказал да разгледа въпроса с аргумент не се касаело до противоречива съдебна практика, а се касаело до разгласяне от прокурори на данни, които има категорична забрана от два закона да се прави това, напомни Рашков.

Запитан защо се е въздържал да обяви списъка с магистратите и висшите държавни чиновници с авоари в чужбина, Рашков обясни, че е разбрал, след 2 години проверка, че нито един от 38-те магистрати и политици не е нарушил закона. Редно било да се направи това много по-рано вместо да се нагнетява напрежение по въпроса. Рашков смята, че е възможно да е бил нарушен законът към онзи момент, ако не са декларирали имотите. Ако има такъв случай с някои от тези магистрати и политици, трябвало веднага да се реши въпросът, защото в противен случай се създават условия с притискането на тези хора в една или друга посока, обясни Рашков.