Четвъртък, 23 Сеп 2021
           
Новини

Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата предлагат от МВнР

  23.07.2021 13:21  
Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата предлагат от МВнР

Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата с активна регистрация. Това предложение обяви служебният министър Светлан Стоев.

За да бъде по-добра организацията на вота зад граница, от министерството предлагат сформирането на районна избирателна комисия "Чужбина". Прогнозата на министерството е, че за президентския вот през есента ще бъдат отворени между 900 и 1000 секции зад граница.

"При положение, че има политическа воля, МВнР е предоставяло нееднократно информация как се правят избори в чужбина по пощата и това не е нещо, което трябва да се измисли, въпросът е да се поеме по този път", заяви Стоев.

До 30 юли трябва да бъдат предадени всички изборни книжа от вота на 11 юли.

По думите на председателя на работната група "Избори" във Външно министерство Иван Кондов най-трудно е връщането на документацията от Република Южна Африка и Австралия.

"В РЮА за съжаление определеният да прибере книжата служител е дал положителен тест за Covid-19 и цялото посолство в момента под карантина. А в Канбера са въведени много строги ограничения и в момента просто не можем да изпратим никого, за да прибере книжата", обясни Кондов.

782 избирателни секции бяха отворени в 68 държави за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Оценката на външното министерство е, че организацията на изборния процес е била успешна.

Отминалите избори на 11 юли бяха първите, в които машинният вот бе задължителен с изключение на секциите, в които бе невъзможно провеждането му. /news.bg