Четвъртък, 23 Сеп 2021
           
Политика

Радев: Устойчивото парламентарно мнозинство е най-важната задача, в нея ИТН има водещата роля

  23.07.2021 10:47  
Радев: Устойчивото парламентарно мнозинство е най-важната задача, в нея ИТН има водещата роля

Устойчивото парламентарно мнозинство е най-важната задача, в нея „Има такъв народ“ има водещата роля. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с „Има такъв народ“.

„По силата на Конституцията започвам консултации за съставяне на правителство. Искам да ви поздравя за изборната победа и да ви напомня за голямата отговорност, която идва с нея. Следва да връча първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група - това сте вие. Страната ни е изправена пред редица предизвикателства във вътрешен и външен план. Българският парламент и правителство имат за решаване важни задачи – да продължи процеса по укрепване на държавността и гарантиране на предсказуема правна рамка за българския бизнес, инвеститорите, за важни социални въпроси, за дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета. Всички чакат. Категорично трябва в най-скоро време да се актуализира, другата седмица ще бъде внесен“, посочи Румен Радев.

„Искам да чуя готовността ви за връчване на мандата, как виждате подкрепата от другата политически сили. Направих всичко възможно по-най бързия начин да свикам НС и да започнат консултациите. От вас очаквам информация кога да се връчи проучвателния мандат. Важно е диалогът, който започвате с партиите да доведе до устойчиво управление. Тук мога да си позволя да не бързам с мандата. Ще държа на връзка с вас за обратна информация как вървят разговорите“, отбеляза държавният глава.

„Растат и изискванията . ЕК постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за устойчивост, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа, формулата е ясна – средства срещу реформа. Това изисква формиране на устойчиво парламентарно мнозинство“, посочи той.
„Това е най-важната задача пред българския парламент, в нея вие имате водещата роля. Приветствам ви затова, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство. Приветствам решението ви да се отворите за диалог, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели, области на възможен компромис“, допълни държавният глава.

Председателят на парламентарната група от ИТН Тошко Йорданов посочи, че партията е готова за нови избори, защото не всичко зависи от нея.

"Всички разбираме, че отговорността е наша като победители в отминалите избори. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и Парламентът да работи, защото от всичко, което изредихте огромна част се случва вътре в парламента, не е функция на МС. Искрено се надявам и останалите политически партии, изключвам разбира се ГЕРБ, с които ние контакти няма да имаме под никаква форма, също да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни политически субекти и всеки от нас има приоритети, а понякога те се разминават.

Истината е че има някои основни неща, по които аз лично не виждам противоречие с останалите политически партии. Ако всеки един политически субект надскочи някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите би трябвало, опирайки се на общите ни цели да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство което, дори да е плаващо по определени въпроси, все пак да може да излъчи кабинет, каза заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. /fakti.bg