Петък, 24 Сеп 2021
           
Политика

Консултациите при Радев започнаха, ГЕРБ-СДС няма да участва

  23.07.2021 10:05  
Консултациите при Радев започнаха, ГЕРБ-СДС няма да участва

Страната ни е изправена пред редица предизвикателства, българският парламент и правителството, което предстои да се състави, имат да решават важни задачи, да продължи процесът по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна предсказуема правна рамка за бизнеса, инвеститори за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета.

Всички чакат. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ИТН.

Растат изискванията, ЕК вече постави ясни условия по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата е ясна – средства срещу реформи, допълни президентът.

Поздравявам ви, че подхождате по различен начин вече за съставяне на правителство, подчерта Радев.

Нека тезата отиваме на предсрочни избори да я оставим на заден план. Нека да се изчерпят всички опции, каза още той.

От своя страна Тошко Йорданов от ИТН каза, че разбират, че отговорността е тяхна като победители.

Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет, добави Тошко Йорданов.

От друга страна се надяваме останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, също да надскочат някои свои партийни цели. Има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство. Ние ще предложим кабинет, уточни Йорданов.

Вариантът предсрочни избори е ако останалите партии подходят тясно партийно, добави още той.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да участва в днешните политически консултации при президента Румен Радев. Това съобщи в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. /БГНЕС