Четвъртък, 23 Сеп 2021
           
Политика

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

  22.07.2021 17:50  
ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев
  BGNES

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави "без разглеждане".

"За" това да се отклони процедурата гласуваха 12 членове на ВСС, а 8 бяха против.

"Фактите, които се изнасят, не дават основание за отстраняване на главния прокурор", заяви говорителят на ВСС Боян Магдалинчев.

В края на дискусията и преди самото гласуване главният прокурор Иван Гешев отново повтори тезата си, че предложението за отстраняването му, внесена от Янаки Стоилов е "правно нищо", а 3/4 от дебата се градил върху политически аргументи и медийни публикации.

Акцията в президентството също така била напълно законна и легитимна и не ставало дума за "нахлуване". За акцията били издадени две напълно законни разрешенияа а нито институцията президентство, нито проверяваните лица имали имунитет. "Ние като българи трябва да разберем - има ли недосегаеми лица в България? И ако има, то, г-н Стоилов, може да инициирате такова законодателство, че да бъде даден имунитет на тези лица и да не се занимаваме с тези въпроси", подчерта Гешев.

"Надявам се днешната дискусия да се допринесла за развитието на правото, защото тя се води за първи път, а законовата уредба е неизчерпателна и вероятно недостатъчно ясна в някои от въпросите, които се налага да обсъждаме тук", изрази надежда Янаки Стоилов.

Темата непременно ще има продължение, било то и извън ВСС - с мое или без мое участие тя ще продължи да занимава обществото, категоричен бе Янаки Стоилов, който като служебен премиер внесе искането, мотивирано с доклад направен също от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Припомняме, че преди заседанието правосъдният министър заяви, че това дали ВСС ще се произнесе по същество или ще отклони процедурата е сериозен тест на самия Пленум.

Скептичен обаче за крайният резултат бе тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Когато има състав на ВСС, който не гарантира независимостта на съдебната власт, това налага останалите власти да не стоят равнодушни в защита на Конституцията и Републиката", заяви Иванов.

По думите му, докато действат сегашните правила и закони щяло да бъде така

Има ли контрол върху главния прокурор - Иван Гешев и Янаки Стоилов се разминаха. 

Задоволство изрази главният прокурор от решението на ВСС да откаже да разгледа по думите му "правното нищо" - т.е. предложението за отстраняването му. "Това беше опит да бъде дискредитиран ВСС, а не отстраняването на главния прокурор", заяви той. По думите му това е било опит и за уронване на престижа на съдебната власт и е продиктувано не от това, че прокуратурата не работи, а именно защото тя работила. Като пример за успехите на обвинението Гешев посочи разбирането на шпионските групи, събирали информация в полза на Русия, повдигането на обвинения на действащ министър и заместник-министри и др.

Като нонсенс определи Гешев твърденията на Янаки Стоилов, че прокуратурата била централизирана, а прокурорите били на негово пряко подчинение.

Като бягство от отговорност пък коментира решението на магистратите вносителят на искането за отстраняване на Гешев - правосъдният служебен министър Янаки Стоилов. Темата за отстраняването на главния прокурор обаче нямало да бъде загърбена, като ще бъде продължена в Народното събрание.

"Това, което аз предлагам е да се обсъди как може, съгласно Конституцията, и какви действия могат да бъдат приети от парламента във връзка с взаимодействието между Народното събрание и главния прокурор", каза Стоилов след края на дискусиите във ВСС.