Понеделник, 26 Юли 2021
           
Политика

Демократична България ще подкрепи само партии, които нямат общо с ДПС и модела Борисов

  16.07.2021 18:28  
Демократична България ще подкрепи само партии, които нямат общо с ДПС и модела Борисов
  BGNES

Лидерът на "Да, България" и съпредседател на коалиция "Демократична България" Христо Иванов отговори на коментираните днес предложения и атаки от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Демократична България беше създадена и се яви на последните избори с ангажимента да работи за дълбока промяна. За нас това означава систематична работа срещу модела на корупционно завладяване на държавата. Този модел имаше своите различни проявления при Луканов, Беров, управлението на НДСВ, Тройната коалиция, Орешарски и Борисов. Общото между тези различни правителства е влиянието на ДПС и ДС", пише Иванов в официалния си профил в социалната мрежа.

Думите му са по повод обвиненията към предложения за премиер от ИТН - Николай Василев, който официално се отказа от номинацията поста, но определи нападението на десните като "приятелски огън".

За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на този модел. Но е важно и да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела, уточнява Иванов.

Важен урок, който цялата демократична общност научи през 2013 г. е, че отстраняването на ГЕРБ с помощта на ДПС не е дълбока промяна в модела, а само негово ново презареждане. Хубавото е, че в този парламент изолирането на ДПС е възможно. Въпрос на воля и свобода на действие, категорични са от партията.

Христо Иванов посочва, че техните ключови приоритети са:

- провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на ВСС и прокуратурата и отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев.

- конструиране на мнозинство и управление, което държи ДПС трайно извън властта, включително като преустанови влиянието му върху законодателството, регулаторите, администрацията и службите, както и ключови сектори от икономиката като енергетиката.

- провеждането на парламентарни разследвания по отношение на Росенец, Лукойл, ТЕЦ Варна и пристанището към него, ББР и Булгартабак, с цел осветяването на механизмите за влияние на Сарая. Не може да има разрушаване на корупционния модел без решителна лустрация.

Тази политическа философия, както и нашите ключови управленски приоритети са изложени в декларацията ни от 21 декември 2020 г. Това остава документът, който определя нашето политическо поведение.

"След свикване на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за тези приоритети и спрямо това ще оценяваме готовността си да подкрепим едно или друго предложение за управление и формата на такава подкрепа от наша страна. Вярваме в професионалния и добре структуриран политически диалог", категоричен е Христо Иванов.