Четвъртък, 23 Сеп 2021
           
Новини

АПИ: Пари за ремонти няма

  30.06.2021 09:46  
АПИ: Пари за ремонти няма
  MPPБ

"За съжаление няма достатъчно пари за ремонти". Това заяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Апостол Минчев в сутрешния блок на БНТ.

Средствата, които се заделят за пътища - за ремонти и ново строителство са крайно недостатъчни. Това, което се заделя за пътища в последните 15 години, е в пъти по-малко от необходимите средства, посочи Минчев.

По думите му за пътищата може да се направи много за в бъдеще, но по настоящем средствата са недостатъчни. Проблемите с ремонтите на АМ "Тракия" са няколко - организационни, некачествено изпълнение, дължащо се на неспазване на технологии и материали, които не са съгласувани с АПИ, и затрудненията, идващи от метеорологичните условия.

Той изтъкна, че гаранцията за ремонтите е 2 години, като се надява изпълнението да надхвърли сроковете. Апостол Минчев смята, че гаранциите е възможно да бъдат и по-големи. Ако се говори за ново строителство гаранциите са повече от две години, обясни Минчев.

По отношение на АМ "Хемус" и тунел "Витиня" проблемът е от самото изграждане и след това от поддръжката. Изграждането е било през "доста занижени критерии и изисквания", а поддръжката - козметична. Към момента няма притеснения, но е факт, че непрекъснато ще се изисква специална грижа за тунелите, посочи Минчев.

В рамките на тази ин хаус поръчка, осъществена за строителството на АМ "Хемус", имало много смущаващи неща. Промяната е по искане на "Автомагистрали", като промяната е технически много спорна. Промяната е връхната конструкция на съоръженията и един от тунелите на магистралата бил превърнат в траншеен изкоп. Според Минчев това е техническа недомислица, а би следвало да бъде направена експертиза на високо ниво дали това е разумни или не.

Във връзка с проверките в тол системата, Апостол Минчев коментира, че тол системата е част от цялостната пътна картинка в България. За съжаление нещата не са изрядни, като се започне още от софтуера, събирането на таксите и от най-високо ниво един куп от пътищата, които е трябвало да бъдат в тол системата, но са извадени, открои Минчев.

АПИ ще търси отговорност за поддръжката на камерите и от "Капш трафик Солюшън".

За да работи както трябва тол системата, трябва да се коригира и да няма политически чадър над нея, а да се остави на професионалисти, които знаят какво правят и какво търсят, категоричен бе шефът на АПИ. Приходите са около 300 млн. и те покриват издръжката на тол системата.