Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Социалистите се чудят на Карадайъ и борбата му за идентичност

   
Социалистите се чудят на Карадайъ и борбата му за идентичност

Изявлението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп е недопустимо и неприемливо. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София.

Припомняме,вчера Карадайъ с делегация на ДПС бе на официално посещение в южната ни съседка, където се срещна с президента Реджеп Ердоган, както и с председателя на турския парламент. Именно на втората той заяви: "Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си."

Думите му предизвикаха остра реакция и у президента Румен Радев, който го посъветва да преосмисли какво значи за него терминът "Родина" и да не забравя клетвата, която е положил пред Конституцията, встъпвайки в длъжността на народен представител.

Социалистите също подчертават, че Карадайъ е председател на политическа партия, която равнопоставено присъства в българския парламентарен живот от началото на демокрацията у нас.

Те са категорични, че от създаването си ДПС е функционирала съобразно българската конституция.

В нито един момент от 1990 година насам никой и по никакъв начин не е попречил на нито един български гражданин, независимо от неговия етнически произход, да говори майчиния си език, да изповядва свободно своята религия и да спазва своите обичаи, категорични са от БСП - София. По тази причина те изразяват недоумение от думите на Карадайъ, че "води борба за своята идентичност".

Социалистите припомнят на Карадайъ, че съгласно Конституцията на България религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. Това го задължава, като европейски политически лидер и дългогодишен парламентарист, да се отнася с уважение към държавата, в която е роден и живее, в която е учил и работи, изтъкват те.

Столичните социалисти очакват лидерът на ДПС публично да се извини за думите си и заявяват, че българските граждани имат една родина и това е България.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати