Неделя, 08 Сеп 2024
           
Коментари

Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

   

  news.bg

Има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация - множество и най-различни хаотични идеи за промени. Toва заяви служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов на дискусия на тема "Конституцията на Република България - 30 години по-късно".

Той смята, че обикновено предложенията за промени на такова високо ниво идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление, които да използват нормативния потенциал и като че ли Конституцията се превръща в едно универсално обяснение за неудачите, които изпитва българското общество.

Ние се нуждаем да видим как всички нейни разпоредби и глави действат, както и какви са проблемите, които се пораждат от всички действия, настоя Стоилов. Конституцията трябва да полага истинските проблеми и да прецени кои от тях могат да бъдат решени на законово или друго нормативно ниво или кои трябва да бъдат изнесени като дискусия в нормативната йерархия, подчерта служебният министър.

Той добави, че Конституцията живее свой собствен живот, който се откъсва от нейните създатели. Особено чрез нормативното тълкуване Конституцията получава значително и допълнително развитие, но това е факт и доказва, че Конституцията е много по-голяма масив, отколкото конституционния текст, който се съдържа в нейните разпоредби, обясни Стоилов.

Той е на мнение, че ако искаме авторитета на Конституцията да се увеличава, това означава да се подобрява авторитета на управлението и институциите да действат в името на обществения интерес, а не на други интереси.

"Конституцията ще утвърждава своя живот. Тя не е изчерпала своя потенциал и ние трябва да бъдем не само хора, които просто се съобразяват с нея, но и хора, които търсят и развиват нейния дух", категоричен бе Стоилов.

Тези 30 години са ефективни, защото в общи линии политическо-обществения живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма периоди на фактическото прекъсване на действието на прилагането на Конституцията, посочи проф. Стоилов.

Тази конституция ознаменувала политическата и обществена промяна в България сравнително рано, не е преходна Конституцията. Конституцията се вписало в едно поколение, което се създавало от конституционните актове, защото поне хвана тенденциите на развитието и е доказателство, че с минимални промени се оказа напълно пригодна да впише България в следващите промени, категоричен бе Янаки Стоилов.

По думите му предвидимостта е много важна, защото ако правото е непредвидимо губи качеството си. Трябва да съсредоточим вниманието си как действат отделните нормативни актове, за да видим какви перспективи очертават, настоя служебният правосъден министър.

Според него едни промени до голяма степен отричат предишните. Ако не бъде създаден работещ механизъм, няма хората да намерят отговор на политическите въпроси, заради които те се обръщат към различните институции, допълни още проф. Стоилов.

Според доц. Наталия Киселова промените в Конституцията трябва да бъдат извършвани с чисто и смело сърце. По думите й не промените се плашещи, а хората, които ги правят.

Проф. Екатерина Михайлова добави, че 30 години е един добър срок, на който да се стъпи за анализ на Основния закон на държавата. Както тогава, така и днес Конституцията продължава да е в полето на политическия дебат. В последно време и последните месеци темата за Конституцията се превърна в поле на политическо сражение, посочи проф. Михайлова.

Според нея искането за ВНС през есента на 2020 г. целта била, че каквото и да се приеме да не подлежи на конституционен контрол. Наистина сблъсъкът и политическите противопоставяния при приемането на Конституцията, продължава в днешно време, но е доста разконцентриран този политически разговор, по мнението й.

Тя посочи, че всеки ден хората се събуждат с нови идеи за Конституцията. "Конституцията за 30 години е удържала позиции", изтъкна проф. Михайлова и добави, че с последните изменения в основния закон може да се види къде най-много е имало проблеми. 4 от 5-те промени са свързани с темата "съдебна власт". Всичко това дава едно от най-болезнените, топли и горещи точки в Конституцията, като споровете ще продължат и в следващия 46-ти парламент, очаква проф. Михайлова.

Проф. Михаил Неделчев допълни, че Конституцията издържа на времето. "Конституцията е Конституция, която ние уважаваме и всеки гражданин на Република България трябва да я уважава", настоя проф. Неделчев. news.bg


Анкета

Ще ходите ли/ходихте ли на почивка това лято?


Резултати