Вторник, 15 Юни 2021
           
Новини

Илчовски обяви фиктивни сделки на Борисов за 60-70 млн. лв.

  07.05.2021 19:27  
Илчовски обяви фиктивни сделки на Борисов за 60-70 млн. лв.

Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени в рамките на няколко месеца през 2017 година по "молба на премиера" и в полза на фирма "Градус". Това стана ясно от думите на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия към НС на държавните харчове под управлението на Бойко Борисов през последните 10 години.

Илчовски заяви, че заедно с шефа на "Градус" Иван Ангелов са съставяли документи с фиктивно надут оборот. "Става дума за фиктивен оборот от около 60-70 милиона лева. Ангелов ме помоли от името на премиера да направим фиктивен оборот", заяви земевладелецът.

С тези думи той отговори на въпрос от депутата от БСП и икономически министър в кабинета "Виденов" Румен Гечев. Гечев попита какъв е бил обемът на средствата във фиктивните сделки, за които бизнесменът говори на предишното заседание на комисията на 5 май.

Тогава започна изслушването на Илчовски, но заседанието беше прекъснато и провалено от нахлули в залата депутати от ГЕРБ. Днес бе направен опит за същото - заседанието започна към 17 ч, но председателят на комисията Мая Манолова успя да даде думата на Илчовски чак към 18.

След това му твърдение депутати от ГЕРБ отново започнаха да говорят един през друг, Манолова призова НСО да въдворят ред, но хаосът не стихна скоро.

За сексуалната гавра с "известен затворник"

Попитан за сексуалните извращения с известен бизнесмен, които са били заснети и за които Илчовски твърди, че са му били показани на сбирка с премиера, днес Илчовски заяви:

„На Ивановден, 2017 г., бях поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на този човек до мен – Иван Ангелов (шефът на "Градус" е седнал до Илчовски в залата). Малко преди да дойде премиерът, към 7 и нещо, Боян Марков от Стара Загора ни показа видео с издевателства в ареста с известен затворник. Всички го бяха гледали. Борисов пристигна към 8 часа. До 12 часа се играха карти."

За кюлчетата в спалнята на Борисов

На заседанието на 5-и Илчовски заяви, че знае името на жената, снимала кюлчетата злато в спалнята на премиера. А също: че те са били подарени пред очите му на рожден ден на Борисов от "Иван Пилето" (собственикът на "Градус") и Цоло Вутов (собственик на 50% от „Геотехмин“ ООД). Попитан за тях днес той отговори, че всяко златно кюлче може да бъде проследено, тъй като има номер на борсата за злато, където „тези неща са видни“.

На въпрос защо е мълчал досега и чак сега прави разкритията си, които обаче уличават и него, щом е давал подкупи, Илчовски заяви към ГЕРБ, че е изчаквал малко "да ви падне властта, виждах ви колко сте нагли", за да може да говори. "Съдействието" оказвал, за да оцелее до падането на ГЕРБ от власт.

Картелът на слънчогледа

За съществуването на "картел на слънчогледа" разказа още Илчовски. В него участвали "6, 7 големи фабрики, които разпределят количествата в България". Добави, че в него участва "и този човек", визирайки съседа си по място в залата.

„Ние (земеделските стопани) сме длъжни да подаваме декларации всеки месец: какво количество на склад имаш. И той отива и казва кой какво да дава, занижават качеството и се разбират кой да го вземе от картела на маслодайните. Министерството на земеделието защо дава класифицирана информация“, попита Илчовски.

Загробени норки

„Господин Ангелов, без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки, доколкото ми каза, е загробил норки“ - заяви още Илчовски. Въпросният господин го помолил, за да няма проблеми, „прави се на ощипан“.

Какво се случва на заседанието в момента може да следите на живо тук:

На предишното заседание на комисията Илчовски отправи тежки обвинения за рекет към бизнеса от хора, твърдящи, че посредничат на ГЕРБ. Заяви още, че знае коя е Мата Хари, снимала пачки, кюлчета злато и пистолет в спалнята на премиера в оставка. Декларира още, че в присъствието Борисов е гледал видео със сексуални издевателства на бизнесмен в затвора. Каза, че министърът в оставка Петя Аврамова го е заплашвала с "наши прокурори", ако продължи да купува земеделски земи.

Изслушването бе прекъснато и на практика провалено с нахлуването на депутати от ГЕРБ в залата.

Как протече цялото предишно заседание вижте тук.

Днешният дневния ред на заседанието предвиждаше изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова относно дейността на „Автомагистрали“ ЕАД, дейността на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

То започна с процедурни предложния - Дани Каназирева от ГЕРБ поиска да не се изслушва Светослав Илчовски пръв. Вместо това в началото трябвало да я получи министърът в оставка Петя Аврамова, която този път, за разлика от предишното заседание на комисията, беше навреме в залата. 

Въпреки настояванията на представителите на ГЕРБ не бе прието разместване на изслушванията. 

В залата влезе голяма част от парламентарната група от ГЕРБ и различни народни представители с подвиквания прекъсваха свидетелството на Илчовски.

Илчовски заяви, че всяко златно кюлче може да бъде проследено тъй като има номер и има борса за злато където тези неща са видни.

"Изчаках малко, да ви падне властта" заяви Илчовски на въпроса защо е чакал досега. 

Той твърди, че всики документи, които е подал в прокуратурата ще докажат твърденията му много бързо. По думите му срещу него в един момент е било повдигнато обвинение за опит за убийство в Стара Загора. 

Илчовски заяви, че най-добрия начин за изпиране на пари е купуването на земеделска земя. 

"Продал съм около 30-40 000 тона на година на цени под пазарните от 2014 до 2020 година. Ще ви разкажа за картел на слънчогледа. Този човек Ангелов пак участва. Ние всеки месец сме длъжни да подаваме декларации какво зърно имаш. Идват няколко човека, казват, че е лошо качеството, и ти вземат на ниски цени стоката."

"Пламен Тачев,  депутат от ГЕРБ и Анатолий Иванов, приятел на Бойко Борисов идват и ми викат - не плащаш ли по 200 000 лева на поливка (такса спокойствие), ти вода няма да вземеш. Отивам да питам, и разбрах, че трябва да мина през политическия секретар. Първият въпрос беше какви са ти отношенията с местния депутат. Пробвахме с Ангелов, но той вика – властта си е за мен. Иван Ангелов след няколко месеца ми казва да му ги дам на промоция. Е това е напояването, години проблеми и влачене. Кой нормален човек ще се отчита на този или онзи. Ще работя за тези ли?! Бизнесът ми щеше да е по-голям, ако ГЕРБ не беше на власт. При нас командват Пламен Тачев и Анатолий Иванов." /offnews.bg