Вторник, 15 Юни 2021
           
Новини

Премиерът в оставка разпореди зелените коридори за ваксини да останат

  07.05.2021 12:49  
Премиерът в оставка разпореди зелените коридори за ваксини да останат

За голям интерес от ваксинацията срещу COVID-19 съобщи здравният министър в оставка Костадин Ангелов по време на работното съвещание на кабинета, съобщиха от Министерския съвет.

7 000 души са ваксинирани във вчерашния почивен ден (Гергьовден). Предишният ден е отчетен рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник се очакват нови над 270 000 ваксини. 

С този аргумент премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди зелените коридори да продължат на действат, а паралелно да се изпълняват и ваксинационните фази. Ваксините да се разпределят по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите.

Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията и подчерта, че други държави и при пълен локдаун не отчитат толкова добри резултати. Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база.

"Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките", отбеляза и министърът на здравеопазването.

Този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от "Пфайзер" и последният ден - на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество - 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от "Модерна", обясни здравният министър в оставка.

По думите на Ангелов нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. "Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет", каза още министър Ангелов.

Премиерът в оставка Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати. news.bg