Вторник, 15 Юни 2021
           
Политика

На 11 май ще заработи новата ЦИК

  05.05.2021 16:22  
На 11 май ще заработи новата ЦИК

На 11 май ще заработи новата Централна избирателна комисия, заяви президентът Румен Радев. Със свой указ държавният глава определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.  

Радев води консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. В хода им стана ясно, че ГЕРБ-СДС номинира за председател на тази нова ЦИК Красимир Ципов - 4 мандата депутат и 2 пъти заместник-министър на МВР. От „Демократична България“ и "Изправи се! Мутри вън" заявиха, че няма да подкрепят тази кандидатура. Христо Иванов се позова на това, че Ципов е бил част от екипа на бившия МВР-министър Цветан Цветанов, което бе оспорено от Десислава Атанасова и стана ясно, че всъщност Иванов не го подкрепя, защото като част от първия кабинет на ГЕРБ е  въвел порочни практики във вътрешното министерство. Мая Манолова изтъкна, че Ципов няма никакви организационни качества по отношение провеждането на изборите и по-скоро е бездействал по отношение на сигнали, които са подавани към МВР за нарушаване на изборните правила.

Засега няма друга кандидатура за председател на ЦИК.

От „Има такъв народ“, които имат 3-ма представители по квота, номинират Камелия Нейкова за заместник-председател; Елка Стоянова - юрист с богат опит за член и проф. Любомир Гаврилов - математик с познания по прилагане на изборния процес, също за член.

БСП номинира Емил Войнов - специалист по информационни технологии, за зам.-председател, а за членове - Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Тримата са и в настоящата ЦИК.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че номинира двама членове за ЦИК по квота. Севинч Солакова е номинирана за секретар. И в момента тя е секретар на ЦИК. Втората номинация е Архан Чаушев, който също е юрист и също е член в настоящата ЦИК.

"Демократична България" предлага за заместник-председател социолога Цветомир Томов, който бе в състава на предходната ЦИК, както и Любомир Георгиев - настоящ общински съветник и математик.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" направи своята номинация. Най-малката парламентарна група желае неин представител в ЦИК да бъде Росица Матева - бивш член на ЦИК и настоящ председател на Обществения съвет към ЦИК.

Консултациите продължават.

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, провежда и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:
"Като президент, по този новия закон, а и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации."
Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството.  Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий. 
Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател. /bnr.bg