Понеделник, 10 Май 2021
           
Коментари

Николай Василев: Другото име на актуализацията на бюджета - разхищение

  29.04.2021 18:36  
Николай Василев: Другото име на актуализацията на бюджета - разхищение
  news.bg

Държавата може да си смени три правителства тази година, без да си актуализира бюджета. Стига да има отговорни финансисти. В това бе категоричен бившия министър Николай Василев в студиото на БТВ. Другите думи за актуализация на бюджета са "харчене" и "разхищение", отсече Василев и използва и друго сравнение - диетите се правят само когато има настъпили нездравословни надебелявания.

Според Василев е добре правителствата отново да се научат да не актуализират бюджети, нещо което не е било практика преди 2009 г. Нищо толкова страшно не се е случило в държавата, дори в годината с пандемия, посочи финансистът и заяви, че ако човек не може да планира няколко месеца напред, то за какво тогава е Министерство на финансите.

Николай Василев не вижда в момента никаква нужда от актуализация на бюджета, друг е въпросът, че самият Бюджет 2021 е бил на "Мечо Пух" - бюджет, в който има повече преди изборите, отколкото за целия период след изборите.

Николай Василев е разтревожен, тъй като не вижда и чува политици, които казват, че трябва да се намалят дефицитът и дългът. Напротив, всички говорят точно обратното.

Актуализацията няма и накаква връзка с това дали държавата ще има или няма да има служебно правителство. Имали сме служебни правителства, които са се отнасяли отговорно към бюджета и служебни правителство, които са харчели безогледно. Като пример за отговорно такова правителство Василев даде кабинетът на Марин Райков, който заварил бюджета на дефицит, а го оставил на излишък. news.bg