Понеделник, 10 Май 2021
           
Свят

Напрежение по границата между Таджикистан и Киргизстан заради водни ресурси

  29.04.2021 17:30  
Напрежение по границата между Таджикистан и Киргизстан заради водни ресурси
  news.bg

Граничната служба на Киргизстан обвини граничарите на Таджикистан в провокиране на гражданско насилие и предупреди, че те ще бъдат виновни за евентуални човешки жертви, съобщиха руските медии.

Един гражданин на Киргизстан е бил убит, а още 16 са били ранени след престрелка на границата на страната с Таджикистан днес, уточни киргизкото министерство на здравеопазването.

На свой ред таджикското министерство на отбраната з, че Таджикистан не е изпращал допълнителни сили на мястото на престрелката на границата с Киргизстан.

ТАСС уточнява, че ситуацията на границата между Киргизстан и Таджикистан е ескалирала вчера в резултат на конфликт между местните жители за достъпа до водни ресурси. След няколко сблъсъка с използване на огнестрелно оръжие, днес са се разразили сблъсъци в района между военните на двете страни.

Конфликтът е започнал в района на водоразпределителния пункт "Головной" в горното течение на река Исфара, който и двете страни смятат за своя територия.

По последна информация ситуацията остава напрегната: съобщава се, че граждани на Таджикистан са блокирали пътя, който свързва два района на Киргизстан, а киргизката страна е блокирала пътя към таджикския анклав Ворух.

Киргизстан и Таджикистан се опитват да се споразумеят за държавната граница. На линията на контакт между двете държави неведнъж са възниквали въоръжени конфликти.

В края на март преговарящите обявиха, че Бишкек и Душанбе най-накрая са постигнали споразумение. По-късно се оказа, че страните не са успели да се споразумеят за статута на анклава Ворух. news.bg