Понеделник, 10 Май 2021
           
Политика

Близката до ГЕРБ телевизия 'Европа' става 'Евронюз България'

  29.04.2021 17:27  
Близката до ГЕРБ телевизия \'Европа\' става \'Евронюз България\'

Телевизия Европа" и каналът за международни новини "Евронюз" са подписали партньорско споразумение, заради което телевизията ще се преименува на "Евронюз България". Няма да има промяна в собствеността на медията или кадрови промени, но към телевизията ще има редакционен борд, който ще се ръководи от 'Евронюз". Това обявиха от ръководството на българската медия на пресконференция, цитирани от "Медиапул".

Каналът ще е на български език. През последните години, "Тв Европа" се открои като проправителствена медия, близка до ГЕРБ.

"Евронюз" е новинарска медия (телевизионен канал, радиостанция, уебсайт), базирана в Лион, Франция. Създадена е през 1993 г. с цел да представя новините от паневропейска перспектива. Медията има изградено тясно сътрудничество с Европейския съюз. Наскоро "Евронюз" обяви създаването на нов канал и в Румъния, а предстои подобно сътрудничество и в Сърбия.

Телевизия "Европа" започва излъчване през април 2001­ година, като до 2016 година неин собственик е Емил Стоянов. През 2017 година едноличен собственик на капитала стана Добрин Иванов. Той стана популярен около опита на държавата да национализира "Дунарит". Неговата фирма "Дипи" придоби от свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited вземане от оръжейния завод, което няколко седмици по-късно продаде на синдиците на КТБ срещу обещание да му бъде платено с активи на банката, които вече са били предлагани на търгове, но не се е намерил купувач.

Малко след това Иванов покани Георги Харизанов, определен през 2020 година като "човека, на който Бойко Борисов е заложил да бъде двигател на ГЕРБ", за изпълнителен директор. Преди това той оглавяваше Института за дясна политика и беше водещ на предаването "Имате думата", което се излъчваше в близката до депутата от ДПС Делян Пеевски тогава медия "Канал 3".

Пред "Дневник" Георги Харизанов коментира, че до сътрудничеството се е стигнало след интерес от "Евронюз". Преговорите продължили близо шест месеца, а от септември телевизията ще има изцяло нова програмна схема. dnevnik.bg