Понеделник, 10 Май 2021
           
Свят

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая 'Гебрев'

  29.04.2021 15:00  
Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая \'Гебрев\'
  news.bg

Министерството на външните работи на Република България поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Искането е отправено по време на "задълбочен и сериозен разговор" между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия.

Освен това МВнР обявява още един руски дипломат за персона нон грата.

Екатерина Захариева е заявила, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По време на разговора е обърнато внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни. "Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Припомняме, че по делото за отравянето на Емилиян Гебрев от самата прокуратурата бяха потвърдили, че имат информация за още четири опита за покушение над бизнесмена. За отравянето на бизнесмена бяха повдигнати обвинения на трима руснаци Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г. По данни на службите за сигурност те принадлежат към ГРУ, а от България са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. news.bg