Понеделник, 10 Май 2021
           
Новини

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

  28.04.2021 15:27  
Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

Руският външен министър Сергей Лавров коментира твърденията на българската прокуратура за причастност на Русия към четири взрива в оръжейни складове и заводи у нас, като иронизира, че Москва може да бъде обвинена и за убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд.

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд, но изглежда, че може да има такива предстоящи твърдения", иронично отбеляза Лавров на пресконференция, помолен да коментира твърденията на българската прокуратура, че шестима руснаци са замесени в експлозии във военни складове и производствени съоръжения.

Убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд, който е австрийски престолонаследник, е непосредственият повод за избухването на Първата световна война през 1914. То е извършено на 28 юни същата година в Сараево.

Руският първи дипломат също така е изумен, че след десет години България "изведнъж сега, след като в Чехия внезапно си спомниха за събитията от 2014 г., реши да засенчи чехите и да погледне много по-дълбоко в историческа ретроспектива".

"Или те през цялото време са знаели какво се случва, но по някаква причина не са го оповестили публично", отбеляза още Лавров.

По-рано българската прокуратура заяви, че подозира шестима руснаци в участие в четири взрива, извършени в оръжейни складове и заводи в страната между 2011 и 2020 г., като трима от тях прокуратурата обвини за покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

България също заяви, че работи с Прага за установяване на връзка между взривовете в България и експлозиите в Чехия през 2014 г. в оръжеен склад във Врбетице.