Вторник, 15 Юни 2021
           
Новини

В София мият около черквите преди Великден

  28.04.2021 14:54  
В София мият около черквите преди Великден
  news.bg

В навечерието на Възкресение Христово от Столична община почистват и мият площадните и прилежащи пространства около православните храмове и параклиси, съобщиха от община София.

Миенето с дезинфектант и е ключова дейност за поддържане чистотата на околната среда и качеството на въздуха в града. Това каза зам.-кметът по екология Десислава Билева, която заедно с директора на Столичен инспекторат Веска Георгиева провериха работата на екипи днес.

В София има 77 православни църкви. Всяка година преди християнски празници като Великден и Успение на Пресвета Богородица, на 15 август, се изпълнява миене на прилежащите площи около църквите.

Вече измити са площите около църквите заедно с миенето на улиците в райони като - Средец, Възраждане, Триадица, Младост, Връбница, Кремиковци, Панчарево, Оборище, където е и катедралата храм-паметника "Св. Александър Невски".

Миенето на прилежащите площи около останалите църкви ще продължи до 29 април 2021г.

Днес екипите работят около църквата "Св. Параскева" в район Оборище, "Покров Богородичен" в район Красно село, "Св. Климент Охридски" в район Люлин, "Св. Пророк Илия" в ж.к. "Дружба-2" в район Искър, църквите в населените места Негован и Мировяне и др.

Продължава и миенето на улици и булеварди в различни райони, а следващите дни почистващите екипи ще работят и по вътрешно-квартални улици.

От 26 април започна и кампанията за пролетно почистване на София. През първия етап до Великден ще се почистват замърсени общински терени и нерегламентирани сметища с помощта на техника и оборудване. Вторият етап е до 23 май и включва почистване на паркове и градинки в междублокови пространства, където за желаещите граждани се осигуряват ръкавици и чували.

В парковете и градини на града се извършва плевене, косене и почистване с помощта на електрически вакумни почистващи машини.

Междувременно се пръска и срещу комари, както и обработки срещу гризачи и кърлежи в повечето райони като Подуяне, Слатина, Студентски, Сердика, Искър, Изгрев, Младост, както и във всички зелени площи към транспортни зони, паркове и градини в Столична община.

Обработени са парковете на Централни гробища срещу кърлежи и предстоят гробищните паркове в Малашевци и Бакърена фабрика, както и междублокови пространства. news.bg