Вторник, 15 Юни 2021
           
Свят

Европа започва тестове на система за автоматизирано засичане на астероиди

  27.04.2021 17:08  
Европа започва тестове на система за автоматизирано засичане на астероиди
  news.bg

Учени заявиха във вторник, че са включили нов телескоп в Европейската южна обсерватория като част от усилията за създаване на автоматизирана мрежа за засичане на астероиди, които могат да представляват риск за Земята, съобщава АП.

Телескопът, който сега е в обсерваторията La Silla в Чили, известен като TBT2, ще работи заедно с близнак в Cebreros, Испания, за да тества дали един и същ обект в космоса може да бъде открит с едно устройство и след това проследен от друг.

Тестовете са предшественик на планирана мрежа от автоматизирани телескопи, разработена от ESO и Европейската космическа агенция.

Проектът, наречен Flyeye, ще изследва нощното небе за бързо движещи се обекти и ще сигнализира за тези, които биха могли да се превърнат в заплаха.

Повече от 900 000 астероиди са каталогизирани в Слънчевата система и около 25 000 имат орбита, която ги доближава до Земята. Европейската космическа агенция води списък с рискове от над 1000 такива обекта, които се следят отблизо.

Има голям брой обекти в космоса, които не са открити и биха могли да причинят значителни щети, ако ударят населени места.

Първият телескоп Flyeye трябва да бъде инсталиран в Сицилия през следващата година. news.bg