Понеделник, 10 Май 2021
           
Политика

Радан Кънев към ЕНП: Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и ДБ

  14.04.2021 19:13  
Радан Кънев към ЕНП: Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и ДБ

Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и "Демократична България". Това е било посланието на писмото на евродепутата от ДБ Радан Кънев към ЕНП, както съобщи самият той пред bTV.

Той посочи, че се е обърнал към колегите си от ЕНП с едно доста пространно писмо, в което прави анализ на случилото се на изборите.

В писмото си той обяснил, че в България ГЕРБ се е превърнала в синоним на корумпирано управление и в момента няма вариант за мнозинство, което да е ръководено от тази партия в българския парламент.

По тази причина Кънев е отправил настойчива молба към ЕНП да не занимават българското обществено мнение с призиви за коалиция между ГЕРБ и "Демократична България".

Ние сме постигнали един много силен резултат, който в не малка степен се дължи на това, че сме заявили една много ясна позиция, че няма да участваме в мнозинство на ГЕРБ, че няма да участваме в правителство с ГЕРБ под никаква форма,категоричен бе той.

Евродепутатът разкритикува Томислав Дончев, който не внесе Плана за възстановяване и устойчивост с аргумента, че следващото правителство трябва да реши дали да го внесе в този му вид, или да направи промени.

Кънев определи този ход като "несериозен" и "безотговорен", а последствията според него могат да са пагубни с оглед на крайния срок, който поставя Брюксел - 30 април.

Ако представим Плана за възстановяване и устойчивост след 30 април, почти сигурно е, че няма да получим никакви пари в края на тази година, когато следва да бъдат получени първите траншове, предупреди той.

По негови думи конкуренцията за възвръщане на частен капитал ще бъде безвъзвратно пропиляна.