Понеделник, 10 Май 2021
           
Новини

МЗ: Жените с поставена 1-ва доза от ваксината на АстраЗенека са близо 47 хил.

  13.04.2021 12:40  
МЗ: Жените с поставена 1-ва доза от ваксината на АстраЗенека са близо 47 хил.

Жените с поставена първа доза от ваксината на "АстраЗенека" са близо 47 хил към 8 април. Към същата дата общият брой поставени дози от същата ваксина е близо 238 хил. Това съобщиха от Mинистерството на здравеопазването в отговор на справка.

Миналата седмица стана ясно, че националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза.

Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да се направи в България с ваксината на "АстраЗенека". Той съобщи, че интересът към тази ваксина е спаднал значително.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "АстраЗенека". /БГНЕС