Понеделник, 10 Май 2021
           
Спорт

Петър Величков: Възможно е с Димитър Бербатов да поемем управлението на БФС

  23.03.2021 13:32  
Петър Величков: Възможно е с Димитър Бербатов да поемем управлението на БФС

Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков коментира предстоящия Конгрес, който трябва да се състои на 25 юни. Той разкри, че с Димитър Бербатов имат обща визия за управление на родния футбол. 

"Благодаря за вниманието и интереса. Надявам се да няма разочаровани от вас, че идеята днес не е да си говорим за кандидатури. Смятам, че има доста по-важни неща. Бих искал да говорим за Конгреса, който се очаква да се насочи за 25 юни. Такъв конгрес ще има и много се надявам да бъде проведен и дай Боже всичко да е нормално.

Снимка 524072

Източник: LAP.bg

Октомври 2019-а година, когато оставка подадена президента Михайлов и от нас членовете на Изпълкома. Моето разбиране бе такова, че ние колективно подаваме остаква с цел да се проведе един нов Конгрес. Основна задача за нас бе да можем да организираме такъв.

Моето е разбиране е такова, че очакванията са да бъде избрано ново ръководство и да му бъде даден 4-годишен мандат. Духът бе такъв, ние да се оттеглим и да дойде ново ръководство. За съжаление след последното заседание аз бях много очуден. Когато започнахме да преглеждаме документите за Конгреса, ние не говорихме за 4-годишен мандат, а за такъв до 18.02.2022. Това ме наведе на мисълта, че някой трябва да излезе и да каже в каква посока вървим.

Снимка 524070

Източник: LAP.bg

На този Конгрес, според подготовените документи, трябва да бъда гласувана оставката на президента и на останалите членове на Изпълкома. Само 5 души обаче бяхме подготвени с писмени оставки, както и президентът Михайлов.

Важно е в каква посока вървим. Клубовете трябва да са наясно с това, което се подготвя. Още веднъж бих желал да използвам тази пресконференция, за да агитирам останалите членове да запазим този дух този, който бе в началото, когато разбрахме, че президента се оттегля. Ако някой смята, че е желан в управлението на БФС, това трябва да бъде отчетено. Много се надявам духът да бъде спазен, колегите да проявят мъдрост и морал и да дойдат нови хора или тези от старото, които са желани.

За да има такава подкрепа и да бъде приета от всички, ние от Изпълкома трябва да направим такива правила, с които тези избори да бъдат приемливи за всички. Хората, които желаят да се кандидатират, трябва да се обявяват официално, достатъчно време имаше. Ние да направи една дискусия, да изслушаме тези желаещи. В нас е ножът и хляба, но ние искаме да създадем условия, за да може тези избори да бъдат признати".

"Ясно е, че с Бербатов работим в екип и искаме да поемем управлението, ако имаме доверието на клубовете. Възможно е да се кандидатираме, но сме далеч от тази тема сега. Не искам да разкривам нашата концепция. Избрали сме сериозен футболен човек. Вече неколкократно казах - за мен поколението на Бербатов, на Мартин и Стилиян Петров трябва да поеме отговорност за ръководенето на българския футбол, но не бива да ги оставяме сами. Те са сериозни личности, с добра преценка, но БФС е организация, която има нужда от тежка реформа. Точно там аз виждам своето място", призна Величков.

"На българския футбол не му трябват противопоставяния или футболисти от миналото, на него му трябва обединение. Интегрална бюлетина, подписана един ден преди конгреса от всички кандидати, ако има 551 кандидата, 551 бюлетини да бъдат подписани. Това са едни детайли, които може би не са важни на този етап, но ако имам добра воля, може да има един добър вот, който не е таен, няма манипулации и вот, който ще бъде приет от всички. Ясна е ситуацията в целия свят. Ясно е едно и президента на УЕФА го каза, ако спрем помощта на УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират", продължи той. 

Снимка 524068

Източник: LAP.bg

"В дневния ред бе новото ръковдоство да управлява до 18 февруари 2022 година. В последствие това отпадна, за щастие. Защото последвала промяна на дневния ред няма да мине при съда по вписванията. Ако искаме да бъдем сигурни, че ще има избор на ръководство с 4-годишен мандат, това минава през оставка на цялото ръководство", каза Величков.

"Не ми се иска да произведем "квазимодо" - ново ръководство. Не ми се иска безвремието да продължава. И да харчим два пъти няколкостотин хиляди лева и да правим втори Конгрес през февурари 2022 година. Неясна е ситуацията в света. Ясно е едно, ако спрем помощта от УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират", каза още Величков.

"Ако членовете на Изпълкома не подадат оставки всички, те ще продължат да работят до февруари 2022 година. Уставът на БФС не е пълен. Извънредни Конгреси не са описани. Трябва да се спазва закона. За съжаление съдебната практика е такава и тя не е в посока на това да има мандатност от 4 години за ръководство, ако някой от предишното ръководство не се е оттеглил преди това. Но това ли е нещото, което търсим. Мандатност на новото ръководство ще има 4 години, ако всички подадат оставки". 

"Ако клубовете имат друг дневен ред, Боби Михайлов може да си оттегли оставката. Но Боби е сериозен човек. Той се оттегли до колкото е възможно с достойнство. Той реално не участва в заседанията в Изпълкома. Не вярвам да се изплюе сам в лицето си. Ако има хора от ръководството на БФС, които смятат, че така може да останат в ръководството. Познавам Боби, не мисля, че той ще се занимава с подобни игрички", каза Величков.

"Аз първи подадох оставка, в който държавата каза "ние с това ръководство няма да говорим. Аз бях първият човек след него, който депозира оставката. Имената нямат значение. Факт е, че дневният ред на футболната общественост е друг", добави той.

"Тогава вижданията ми бяха, че вървим в правилната посока. Няма да коментирам минали неща. Да не се връщам назад, да не злепоставям никого. Аз стоя в два Изпълкома. Много неща научих във футбола през тези 8 години, повечето от тях как не трябва да се правят", сподели той.

"Със сигурност, това когато дойде подходящото време, нашият екип ще заяви кандидат президент и някои основни фигури. Няма знам дали ще има разлика, ако вотът е таен. Но това, което казвам е нещо, което ще даде повече яснота за гласуването", заяви Величков.

"Като цяло на мен това не ми харесва. Аз уважавам Венци Стефанов. Не само във футбола сме имали пресечни точки. Той години наред дава във футбола. Той самия е пълен с добри намерения. Аз съм убеден, че всички хора имат добри намерения. Но не съм убеден, че тези хора имат капацитета за това. За мен не е ок да се използва подобен език и то за човек, който редом с Христо Стоичков е стигнал далеч във футбола. Нека да не търсим там конфронтация и злепоставяне. Тази спекулация по отношение на Бербатов. Аз не искам да се изживявам като адвокат на Бербатов. Попитайте го и него и той ще ви каже своята версия. Аз я знам и я уважавам. Ако си работиш в една нездрава среда, непродуктивна среда. Венци Стефанов е сериозен фактор в българския футбол. Той е тези хора, които казва нещата с истинските им имена. Не приемам това, че хората, които са давали трябва да управляват. Но ако следваме тази логика, трябва да споменен и Младен Михалев. Трябва да седнат на една маса, Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев, Младен Михалев, колегите от ТИМ, и да теглят чертата. И който дава най-много да управлява. Ако това е начина, да го направим...", заяви още той.

Снимка 524071

Източник: LAP.bg

"Предполагам разбирате, че аз съм един от хората, които искат възможно най-скоро да има Конгрес. Предпочитам за хора, които не познавам, да не коментирам и да не говоря. За такива хора, могат да говоря само това, което е останало след това. В тази връзка, ако погледна какво е останало след Христо Порточанов ми е трудно да видя нещо".

"Моята работа е известна в България чужбина и забележете работа в една единствена компания, повече от 20 години. Вероятно колегата трябва да изгради кампания с конфронтация за всички. Не видях да каже нищо добро за никого. Искам да се концентрираме върху нашата политика, а не върху някакви неща", добави той. topsport.bg