Понеделник, 10 Май 2021
           
Новини

Вирусът няма работно време, но ресторантите трябва да имат, убеден Кунчев

  12.03.2021 09:22  
Вирусът няма работно време, но ресторантите трябва да имат, убеден Кунчев

Трябва да издържим следващите 2 седмици, до края на март. Прогнозата на главния здравен инспектор е още две до три седмици да има много новозаразени с колебания около настоящите бройки, след което заболеваемостта да започне да пада. В момента се прави точно това, което трябва, по думите на Ангел Кунчев в студиото на Нова телевизия - увеличават се леглата в болниците и се налагат мерки.

На критиките за намаленото работно време - до 22 часа, на заведенията, Ангел Кунчев заяви: "Вирусът, разбира се, че няма работно време. Проблемът не е присъствието на хората в ресторантите, а в поведението на присъстващите, което рязко се променя в късните часове на деня."

Тези заведения трябва да работят само като места за хранене, без да организират тържества, празненства, хора и танци. И това е ясно разписано, по думите на Ангел Кунчев.

Здравният инспектор се противопостави на идеята да се сравнява България с останалите балкански страни и обясни, че критериите са различни - за налагането на мерки се взима предвид разпространение на заболяването, а на смъртността. Ангел Кунчев не отрече, че в България смъртността е три пъти по-голяма от тази в Гърция, смъртни случаи на прага и по стълбите на болниците от есента на миналата година обаче се дължали на лоша организация.

"Засега у нас заболеваемостта и смъртността растат реципрочно" - така Кунчев отклони въпросите за лошата статистика у нас.

Засега няма никакво основание да се отделят болници само за ковид, според Кунчев.

По горещата тема за спряната партида на "АстраЗенека" Кунчев обясни, че над 90% от нея в България вече е приложена и едно решение за блокирането й в България би имало само психологически ефект.

За ваксинирането у нас до момента срещу COVID-19 има "малко над 830 съобщения за реакции при 305 000 направени ваксини - 95% от тези съобщения са за леко втрисане, температура, грипоподобни симптоми, като всичко това е описано в характеристиките на ваксините. "Ние сме заинтересувани системата за съобщения на нежелани реакции да работи", увери Ангел Кунчев и допълни, че ако има по-сериозни съобщения, например за тромбоза или емболия, то веднага би се сформирала работна група, а при съмнение за нещо, веднага се спира употребата на препарата. Това е изпитана практика и се прилага за всички ваксини, не само при тези за коронавирус.

Към момента производителите на ваксини не са потвърдили количеството и графика за доставки за април месец. Очаква се всеки момент това да се случи, така че нямаме яснота през април с какви дози и видове ваксини ще разполагаме.

50% от всички ваксини, които влизат в страната, се разпределят към личните лекари, но по мнението на Ангел Кунчев този процент трябва да бъде увеличен.

Вчера е завършила основната дейност по изборната администрация, която ни блокира големи количества ваксина "Пфайзър" и от тук нататък и те вече ще се разпределят.