Сряда, 21 Апр 2021
           
Коментари

Илияна Йотова: Президентът не е човек на Москва

  25.02.2021 18:33  
Илияна Йотова: Президентът не е човек на Москва

Не е вярно, че президентът е човек на Москва. Не смятам, че срещите и контактите с чужди делегации и ръководства са нещо като да си купиш зеленчуци на пазара – колкото повече, толкова по-добре. Важното е какво има зад тези срещи, какво си извоювал за страната си и как си я поставил в геополитически план. След няколко дни е нашият национален празник (3 март - бел. ред.) и именно президентът беше този, който върна мястото на Русия в честването. 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ. 

По думите й Румен Радев е бил обвиняван и в проамериканска политика - например с инициативата "Три морета". Това означава, че той е постигнал целта си и води балансирана външна политика, обясни още Йотова. 

"Преди 4 г. президентът заяви, че иска да върне доверието в президентската институция, че не иска да бъде говорител на гражданското общество, но иска да активира гражданското общество в България. Запомних последните 4 години със спазени обещания", подчерта вицепрезидентът.

За това как са взели решение да се кандидатират за втори мандат Йотова заяви, че е станало след дълги разговори и точен детайлен анализ на това какво е направено през 4-те години. "Искаме връщане на държавността в България. Президентът Радев направи възможна промяната на България", обясни тя.

По думите й за секунда не е почувствала, че някой от БСП е оттеглил доверието си от президентската двойка. "Контактът ни с гражданското общество стана още по-голям", категорична е Йотова. На въпрос дали има разрив между Корнелия Нинова и президента Йотова посочи, че няма такова нещо.

"Такъв опит за разрив имаше и към президентската двойка – аз и Радев. Не възприемам реакцията на БСП като двоумение. Възприемам я като подкрепа. Не съм питала Нинова за позицията на БСП, защото влязох в болница, но ми предстои разговор с нея, за да разберем тяхната тактика", подчерта вицепрезидентът.


Според нея датата 4 април за провеждане на парламентарните избори не е грешна. "Единствените, на които им беше крива датата, бяха ГЕРБ. Борисов си работи без парламент няколко мандата, според мен това не е основният критерии", обясни Илияна Йотова. 

"За мен продължава да бъде несериозно да не се отвори Изборния кодекс, където всички нови неща във връзка с пандемията да не бъдат описани, да се даде възможност на повече наши сънародници отвън да гласуват при условията на пандемия, да има видеонаблюдение. Дори управляващата партия изрази тези съмнения. От 2014 година, когато е направен Изборен кодекс, е ремонтиран сигурно около 20 пъти. Пет години ние, като държава, не можем да решим машинното гласуване. Каква е оценката за нас? Виждате ли за какво недоверие помежду ни става дума", каза още тя.

Относно подкрепата им за протеста Йотова заяви, че този протест е казал всичко онова, което е и тяхна политика – смяната на модела. "Спомняте ли си обаче бележката от миналото – ако не подкрепяш ГЕРБ или случайно имаш различно мнение – губиш работата си. Това показа, че българинът вече не се страхува, че ще загуби работата си. Това не беше просто бунт, а нова енергия. Как си представяте, че няма да я подкрепим? Те дори заслужаваха още по-голяма подкрепа. Не може да има двоумение в подкрепата ни", категорична беше Илияна Йотова.

"Всички българи сме заинтересувани от това да живеем в страна, в която пътят към храма не се чупи и често срещаното явление цунами в Перловската река не вдига релсите, не зейват най-големите дупки в София пред една от най-големите болници и децата ни не мрат в шахти. Нека и ситуацията с ваксините в България да не е следващото срутище", завърши тя.