Сряда, 21 Апр 2021
           
Коментари

Д-р Симидчиев съветва да не се бърза с разхлабването на мерките

  25.02.2021 15:28  
Д-р Симидчиев съветва да не се бърза с разхлабването на мерките

"Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените, не много стръмно, но постепенно. Процесът започва да се възобновява наново. На този фон, мерки, които бяха на място, а сега се премахват, могат да ускорят този процес."

Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той апелира да бъдат с приоритет на медицинските аспекти при вземане на решение за отхлабване на мерките.

В края на краищата се касае за здравето и за живота на хората, а такива решения могат да доведат до невъзвратими последици, подчерта пулмологът.

Симидчиев посочи, че сме далече от надеждния щит срещу болестта, защото за предотвратяване на разпространяването на Covid-19 общият брой на ваксинирани и преболедували българи трябва да е около 5 милиона. Към момента този брой е около 300 000.

"Имаме средство за управляване на пандемичния процес - ваксината, но към това трябва да добавим добра организация, логистика, визия", категоричен е специалистът.

С мотив, че е редно медицината да заеме по-централно място в политическия спектър д-р Александър Симидчиев е приел да бъде част от гражданската квота на политическа партия, която ще участва на парламентарните избори, но се въздържа да спомене името ѝ.

"Освен от политическо боричкане има нужда от реално решение в това, което наричаме политика. Политиката е да организираме живота на хората по-добре, да можем структурирано да вървим към по-добър живот за всички нас. Затова трябва да мислим за различните специалности и затова трябва да има хора, които разбират от тези области. Имам с какво да допринеса за медицинската част", допълва Симидчиев. news.bg