Петък, 26 Фев 2021
           
Свят

Орбан бесен на Брюксел: Дори Сърбия е пред нас с ваксините

  23.02.2021 14:47  
Орбан бесен на Брюксел: Дори Сърбия е пред нас с ваксините

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че държавите трябва да се сдобият с колкото се може повече ваксини, без значение дали са от Изтока или Запада, информират ТАНЮГ и "Будапеща таймс".

В интервю за германския портал "Фокус онлайн" Орбан заяви по повод решението на Унгария да закупи руска ваксина "Спутник V", че по време на пандемията работата на политиците е да е поемат отговорност и да защитят здравето и живота на гражданите.

"Защото тези, които купуват навреме могат да спасят живот и да си върнат свободата", смята той.

Според него няма "източни или западни ваксини", а само добри и лоши.

Орбан е убеден, че придобиването на ваксини и напрежението между ЕС и Русия са различни въпроси. Той подчерта, че човешкият живот и защитата са отвъд политическите съображения.

Унгарският лидер добави, че е "безотговорно" да се политизира придобиването на ваксини и да се "позволява на хората да умират и да се ограничава свободата им само заради възраженията на някои към държава, където се произвежда".

"Ясно е, че източната част на Европа е развила култура на ваксинация по време на комунистическата ера, което е довело до унищожение на полиовируса в Източна Европа много по-рано от Западна Европа, където руската ваксина не е приемана по идеологически причини", обяви той.

Запитан за централизираната програма на ЕС за придобиване на ваксини, Орбан отговори, че това е погрешно решение.

САЩ, Великобритания, Израел и дори Сърбия "са пред нас, държавите членки на ЕС", оплака се той и добави, че сега вече е твърде късно за промяна на курса и "оплакването е безсмислено".

Той не знае какво се случва в Брюксел и в "главите на бюрократите в Брюксел", но знае, че всеки, който умира, е нечий баща, майка, роднина или дете.

По думите му всеки, ако се оправя самостоятелно, ще се справи по-добре. Като примери той посочи Великобритания и Сърбия.

Орбан не подкрепя тези, които "искат да върнат политиките от Студената война". Той вярва, че Русия и Китай са повече от "голяма възможност за Европа". Унгарският лидер смята, че ЕС трябва да търси сътрудничество в интерес на Общността. news.bg