Петък, 26 Фев 2021
           
Коментари

Равносметката на Банов: Социализмът минал, но държавата оценява бранша на естрадата

  23.02.2021 14:43  
Равносметката на Банов: Социализмът минал, но държавата оценява бранша на естрадата
  BGNES

За министър Боил Банов наградите за изпълнителите, основани на "Златния Орфей" показват отношението на държавата към хората от този бранш. След много разговори и самият Банов е разбрал, че това така се възприема и от номинираните, за които не толкова финансовите облаги са от значение.

Освен конкурса "Златен Орфей" вече като критерий се добавят и "Мелодия на годината", както и конкурса "Пролет" на БНР. Вече и вторият, допълнен, списък е входиран в Министерски съвет и се покриват на 100% нашите изпълнители, текстописци и музиканти. Като имена, които вече ще бъдат отличени във втория списък, Боил Банов посочи Христо Кидиков, братя Аргирови и Росица Кирилова.

Банов увери, че включените в списъка са направили много за културата на страната, обичани от всички и са "прославяли тази държава, дори и в ония малко скучни социалистически години", включително и в чужбина.

"За мен е най-важна оценката на държавата към хората от този бранш. Това е самостоятелно изкуство, няма трудов договор и заплата. За тези хора беше обидно след години да се чудят как да свързват двата края. Наградата "Златен Орфей" за тях е отношение на държавата и те го усещат по този начин", заяви Банов в студиото на БиТиВи. 

Едновременно с това по въпроса за дискусията, възникнала около номинацията на Мария Бакалова за ролята й във филма "Борат" и нейния преподавател в НАТФИЗ Иван Добчев, Боил Банов заяви: "Годините на социализма минаха - не можем да казваме на хората на кого да ръкопляскат и на кого не, кого да харесват." Самият Добчев бил преподавател на Банов, който знае и помни колко е взискателен и изискващ от учениците си все повече и повече.

По другата гореща тема в сферата на културата - Закона за филмовата индустрия и отвореното писмо на изтъкнати дейци, в което се призовава за вето - Боил Банов не вижда основание за това.

"Не виждам основание за това, но това е в правото на президента." Все пак в едно вето ще има мотиви, каквито според министъра няма ясно изложени в писмото на филмовите дейци.

Боил Банов изтъква, че със закона се вливат повече средства и се дават възможности за развитие на цялата индустрия. Основната задача е изпълнена - в пъти повече средства за кинопроизводство и разпространение.

Трябва да се говори конкретно какво е притеснителното в този закон, по думите на Банов - нещо, което той не вижда в отвореното писмо, а и изобщо в критиките към закона. "Кое не е добре в закона, кой текст е ретрограден и кой причинява някаква драма в конкретен творец", попита Банов.

Според него текстовете са балансирани и парите за кинопроизводство не могат да бъдат пипани. Схемите, валидни досега, са запазени каквито са и към тях се добавя увеличение от 10 млн. лв. гарантирани средства. Засилени са отчетността и контролът.

Киното от 2003 г. чака промени в този закон. Когато тръгнат нещата с повече средства, хората ще разберат, че е добре за бранша", добави той.

Въпреки това на въпрос за евентуално вето Боил Банов заяви: Аз не съм в парламента, работя по текстовете, докато се внесат... законодателният процес не е моя работа." Министърът заяви, че като цяло одобрява закона, въпреки че има текстове, които може да коментира. Той обаче настоява това да става конкретно.

Боил Банов е притеснен от точката за зрителите, защото по принцип европейското кино има по-малко зрители и всякаква постановка за това, че ще трябва да има пределен брой зрители, за да се кандидатства пак, е притеснителна. Но зрителите са направени символична бройка, въведени са и критерии за кандидатстване след участие на фестивали. Банов се опря и на налични европейски директиви, които много ясно казвали какво изкуство се подкрепя.

Европа финансирала авторските филми, а законът следва именно европейските директиви.

"Има сериозен баланс и само практиката и времето ще покажат как ще действа законът. Излязохме от малкото ниско финансиране, когато е тихо, но трудно се случва нещо. Сега е много шумно и много позиции се изразяват."

Иначе, според Банов, в сферата на изкуствата от 500 души има 480 различни мнения и това е характерно. Важно е как ще тръгнат нещата. Сега има условия за развитие.

Той възприема писмото заради предизборната кампания. Това писмо го чета като червена лампа... С връщане на закона няма да стане. За народните представители не мога да кажа дали ще подкрепят едно вето на този закон, но аз не виждам основание за вето и съм готов да споря с всеки, който разговаря текст по текст.

Боил Банов все още не знае дали ще бъде кандидат за депутат в следващото Народно събрание. Има пет дни до крайния срок за редене на листите в ГЕРБ. news.bg