Петък, 26 Фев 2021
           
Новини

Езиковите центрове искат да провеждат присъствени практически занятия

  23.02.2021 13:36  
Езиковите центрове искат да провеждат присъствени практически занятия

Езиковите центрове искат да провеждат присъствени практически занятия с учениците си в оставащите два месеца до изпитите за международни сертификати. Въпросът засяга бъдещето на поне 10 хиляди млади българи, които искат да кандидатстват в редица български, европейски и световни университети, в които езиковите сертификати са де факто входящите изпити. Това пише Асоциацията на езиковите центрове в България в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и Костадин Ангелов.

Те напомнят, че става въпрос за малки групи, които имат занятия обикновено по два пъти седмично, не се смесват и не контактуват с други потоци обучаеми, а обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки. Освен това много от учителите и персонала в езиковите центрове вече са ваксинирани, отбелязват от асоциацията.

Асоциацията поиска от властите да им бъде позволено присъственото обучение още в началото на втория учебен срок, когато на училище тръгнаха присъствено учениците от 5 до 12 клас, но отговор не са получили. "Липсата на присъствена форма на обучение и задължителни практически занятия на място в учебните центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца", предупреждават езиковите центрове в писмото си. Те подчертават, че подготовката за тези изпити включва задължителна практическа част, която е невъзможно да бъде проведена онлайн. /dnevnik.bg