Понеделник, 10 Май 2021
           
Новини

Фотоизложба в МВнР показва истории на значими жени от България и Словакия

  22.02.2021 15:20  
Фотоизложба в МВнР показва истории на значими жени от България и Словакия

Историите на значими жени от България и Словакия са представени чрез фотографии в изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, открита днес в Министерството на външните работи.


,,Голяма чест е да присъствам на това събитие, защото Дунавската цивилизация е една от най-старите в света. Като част от една цивилизация, българският и словашкият език са толкова близки, ни позволят да си контактуваме без да имаме нужда от превод“, заяви заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, който откри експозицията. Тя е организирана от Държавния културен институт към Министъра на външните работи, посолството на Словашката република в София и Регионалния исторически музей в град Русе.


Фотографиите разказват за постижения на жените от българската и словашката общност като по този начин построяват мост между културите на двете държави и изпращат общо послание за уважение, равенство, диалог и памет.


Сред национално значимите личности в изложбата са представени Баба Тонка, Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова, както и актриси, поетеси, спортистки - повече или по-малко познати на публиката. От словашка страна фотографиите разказват за известни словачки, които първи се реализират в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените, отразяват се важни въпроси свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история.