Сряда, 08 Май 2024
           
Новини

Експерт по безопасност: Защо изобщо има напрежение върху капака на шахта?

   
Експерт по безопасност: Защо изобщо има напрежение върху капака на шахта?

Абсолютно недопустимо е да се извеждат електрически проводници от шахта, привързани към проводима ограда, до която има свободен достъп. Да не говорим за това, че върху и покрай шахтата минават хора, намира се в населено място, а това се случва на един от най-оживените булеварди в София. Въпросът, според експерта по безопасност доц. Николай Витков, преподавател в ТУ-София, не подлежи на обсъждане.

Въпросните шахти служат за полагане на подземни кабелни линии и се извеждат до ел.табла, обезопасени съгласно нормативните изисквания - Наредба 3 за устройство на електрическите уредби и електропроводните линии.

Абсолютно недопустимо е да се правят такива извеждания, независимо дали са законни или незаконни.

Това поставя под въпрос как са електрифицирани всички т.нар. преместваеми обекти в София - павилиони и будки, които срещаме на почти всеки един столичен булевард и спирка на градския транспорт. Съгласно чл. 56 и 57 от ЗУТ сред документите, които се изискват за поставянето им освен скица на имота по действащия план за регулация (кадастрален план, в случаите когато преместваем обект или рекламен елемент се поставя в границите на поземлен имот или УПИ), трябва да има и одобрена скица с указан начин за поставяне, както и одобрени архитектурни и инженерни проекти, включително и проекти за външни връзки, комплектовани съгласно изискванията на ЗУТ, КАБ, КИИП.

Дали такива проекти има властите тепърва ще разследват и както стана ясно прокуратурата очаква информация от много институции. Във всеки случай е малко вероятно да има изобщо проект за електрифицирането, особено пък по този начин.

Самият трагичен инцидент с починалото дете е напълно обясним през няколко сценария, които трябва да вземат под внимание включително и настилката на пътя и как тя е обработена в студената неделя, когато температурите не стигнаха положителни стойности. Може по тротоарите и улиците да е насипана луга, която само би увеличила проводимостта и съответно би увеличила въздействието на тока. И макар факторите да са много, включително и това дали детето е било с мокри обувки, дали е паднало или се е хванало за парапета, най-съществен е въпросът защо се появява напрежение върху шахтата. Възможните вероятности са две: допиране на тоководещи части до стопаненобетонната конструкция на шахтата и второ, повреда в изолацията на изходящия проводник в контакт с метални или стопаненобетонни части на самата шахта.

ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИИ ЗА ФАТАЛНИЯ ТОКОВ УДАР

Потенциални поражения при сухи обувки с изолационна подметка в най-неблагоприятния случай, фиг.1

Снимка 518887

Източник: news.bg

Допускания:

Обувките са със съпротивление Rоб. = 5kΩ;
Съпротивление на момчето 0,5 kΩ;
Разкрач S = 0,8 m;
Единият крак е стъпил на ръба на шахтата;
Правоъгълната шахта е приведена към полусферичен проводим обект с радиус 0,5m;
Напрежението на шахтата е приблизително фазното 230

Крачното напрежение Uкр. се определя като потенциална разлика между точките на допиране на двата крака до земята. Потенциалът в точката на допиране на единия крак се приема фазното напрежение 230V, а на другия, потенциалът на земната повърхност φ(S = 0,8m) на разстояние 0,8m. Както се вижда от фиг. 1, потенциалите на повърхността на земята φ(х) намаляват с отдалечаване от шахтата.

Изчислителното напрежение между двата крака (крачно напрежение) с отчитане на допълнителното съпротивление на обувките е безопасно Uh ≈ 4,5V. Токът през тялото е пренебрежим и не води до физиологични въздействия - безопасен ток. Пътят на тока не минава през критични органи - сърце и междуребрена мускулатура.

Заключение: много малко вероятно е момчето да е било със сухи обувки, които биха го предпазили.

2. Потенциални поражения при мокри обувки (стъпил бос на земята) фиг.1

При същите допускания и изчислителна методика, крачното напрежение Uкр., което в случая е равно на напрежението между двата крака на бос човек Uh, е значително над безопасното, Uh ≈ 88,5V. С отчитане на факта, че става дума за дете е заложено по-половината от средно статистическото съпротивление на човешко тяло на възрастен Rh = 0,5kΩ (според повечето източници се приема Rh =1 kΩ). Така изчислителният ток, който е основен фактор за степента на поражение и респективно физиологични реакции се получава Ih ≈ 177mA, който е опасен ток, но с оглед на пътя му през тялото - не преминава през критични органи, не би довел до спиране на дишането и/или сърдечната дейност или загуба на съзнание.

Ток с такава големина би предизвикал невъзможност за придвижване поради загуба на контрол върху мускулите на краката, възможна загуба на стабилност или равновесие със силна уплаха и паника. При такъв сценарий, най логично е човек да се хване за близък стабилен обект, да загуби равновесие и да падне.

2.1.Захващане за заземен проводим обект в зоната на досегаемост фиг. 2

Снимка 518888

Източник: news.bg

Това е особено опасен случай. Потенциалът φ на единия крак е приет 230V, а на ръката е същият като на заземения обект, т.е. ≈ 0V. При горните допускания, допирното напрежение се получава Uд ≈ 230V, а токът през тялото Ih ≈ 460mA, който води до спиране на дишането и/или сърдечната дейност с вероятна загуба на съзнание, т.е. клинична смърт. Времето за започване реанимационни действия с голяма вероятност за възстановяване на жизнените функции и на-вече спасяване на мозъка е до 5 min след електрическия удар. След този период вероятността за съживяване с връщане в съзнание рязко намалява.

Съгласно достъпния снимков материал, фиг. 3, разглежданият сценарий е потенциално възможен, защото на снимката се виждат два обекта с добър контакт със земя в зоната на досегаемост на човек, който е стъпил на ръба на шахтата, но от публикуваните разкази на свидетели не става ясно дали е момчето е имало досег с тях, поради което сценарият е по-скоро хипотетичен.

Снимка 518890

Източник: news.bg

2.2. Падане на земята напред фиг. 4

В този случай разстоянието до най-отдалечената точка от шахтата са ръцете.

Снимка 518889

Източник: news.bg

Постановката на задачата и допусканията са идентични със сценарий 2, но вместо разкрач S = 0,8m, е прието разстоянието между крак с мокра обувка с досег до металния кант на шахтата и пръстите на ръцете S = 2m.

Изчислителното допирно напрежение Uд е равно на напрежението върху човека Uh с ориентировъчна стойност 184V, което е опасно напрежение. Изчислителният ток през тялото на момчето е около 360mA, а последствията са почти идентични със сценарий 2.1.

Това е най-вероятният сценарий, тъй като при аутопсията са установени охлузвания по ръцете и коленете, които вероятно са вследствие на неконтролируеми конвулсии под действие на протичащия ток, теглото на тялото и грапавата настилка.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати