Понеделник, 01 Мар 2021
           
Новини

Центровете за ваксинация ще бъдат видими през Google maps

  22.01.2021 13:30  
Центровете за ваксинация ще бъдат видими през Google maps

ЕК е изчислила процентни квоти за ваксините за всяка страна. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Доставките към момента са прогнозни. Те обаче могат да се предоговарят. Разпространението на ваксини се разпростира във времето спрямо одобрението от ЕК и производствения капацитет на производителите.

750 000 души ще бъдат ваксинирани до края на годината, изчислил е депутатът Красимир Янков. Това е крайно недостатъчно по думите му.

Масовата ваксинация до края на годината изглежда като мираж, подчерта той и допълни, че мираж изглежда и ваксинацията и на рисковите групи у нас. Янков иска ясен план за масова ваксинация.

Министърът на свой ред отговори, че до края на годината ще имаме достатъчно ваксини. 3,9 дози ще получим от ваксината на Pfizer до края на годината. Тече план за така наречената обща имунизация, поясни още Костадин Ангелов.

Центровете за ваксинация ще бъдат видими през Google maps.

Благодарение на коронавируса приоритетите се пренаредиха, обясни още здравният министър.

Поетапното и плавно връщане на учениците в училище щяло да позволи на властите да анализират кога да се върнат децата за постоянно в час. Всяка прибързана отмяна води до увеличаване на заболеваемостта по думи на Ангелов. Следим със загриженост всяко едно число, изтъкна още той. От 4 февруари частично ще се възстанови учебният процес за големите деца, присъственото обучение се връща за 37,5% от класовете. Планът ще се изготви заедно с МОН.

Вече сме на 27 място по заболеваемост в ЕС благодарение на мерките.

Припомняме, първият етап на ваксиниране у нас започна на 27 декември според плана на Европейския съюз, а първият ваксиниран беше точно здравният министър Костадин Ангелов.

В началото на годината здравното министерство публикува разчет на очакваните количества ваксини срещу COVID-19 по месеци. От него стана ясно, че се очаква до юли да получим 1 млн. ваксини на "Пфайзър" и 500 000 - на "Модерна". news.bg