Понеделник, 01 Мар 2021
           
Свят

Тръмп и Мелания напуснаха Белия дом

  20.01.2021 15:47  
Тръмп и Мелания напуснаха Белия дом
  ЕПА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път като държавен глава на страната, съобщават световни агенции.

Преди да се качи на борда на хеликоптера Marine One Тръмп заяви, че да служи като президент на САЩ е било най-голямата чест в живота му.

Тръмп ще бъде изпратен на малка церемония във военновъздушната база "Андрюс" в 08,00 часа местно време, а след това ще отпътува за Флорида.

По време на церемонията отиващият си президент изрази надежда, че няма да вдигнат данъците на американците. 

Милиардерът е първият оттеглящ се президент на САЩ, който няма да присъства на инаугурацията на наследника си от няколко десетилетия.

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ в 12,00 часа местно време във Вашингтон (19,00 часа българско време). 

Доналд Тръмп може да изгуби право да се кандидатира за още един мандат след 4 г., ако Сенатът задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата./news.bg