Неделя, 07 Мар 2021
           
Новини

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

  19.01.2021 16:28  
Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

Ресторантьорите и собствениците на заведения настояват от 1 февруари да им бъде официално позволено да работят. Предложението на здравните власти е поетапно отваряне - от 18 февруари за дневните заведения, ресторантите и сладкарниците, а нощните заведение и дискотеките от 1 март.

На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването съгласие не е постигнато, стана ясно от представителите на бранша. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение, заяви Ричард Алибегов пред журналисти.

Припомняме, че здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов преди това стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

От думите му стана ясно, че ресторантьорите не приемат и ограничението, предложено от МЗ, за работно време до 22.30 часа и настояват за 23.30 часа. Иначе ресторантьорите са готови да спазват всички мерки за безопасност с отстояние и дезинфекция, които са им предписани от здравните власти.

До този момент има 30 случая на заразяване в заведения, да са двойно повече - да са 60 от началото на епидемията у нас, това с нищо не оправдава мерките, които са ни наложени. Алибегов припомни, че реално дискотеките са затворени от една година, а в момента останалите заведения са затворени за втори път. Алибегов настоя, че пред пролетта заведенията са затворили и "не са казали и гък". Затова сега трябва да им бъде върнат жеста.

В обясненията на здравните власти той е чул преди всичко аргументи за отварянето на училищата и особено за 7-ми и 12-ти клас.

Министър Красимир Вълчев си има доводи, ние и нашия министър (министърът на туризма Мариана Николова) си имаме наши доводи, посочи Алибегов. Той обаче отрече да има противопоставяне на сектори - в министерството се водили разговори, тъй като и "ресторантьорите са родители, а и лекарите също ходят по заведения".

Припомняме, че през този уикенд бяха изловени от контролните органи в Пловдив две пловдивски заведения, които бяха организирали партита. Такъв случай имаше и на следващия ден, но вече в София. 

Министърът на туризма не за първи път предлага заведения да бъдат отворени. Нейна беше и идеята да се разреши на заведенията към хотелите да организират посрещане на Новата година. Тогава обаче здравните власти отхвърлиха категорично тази идея. news.bg