Понеделник, 01 Мар 2021
           
Новини

Представиха електронния сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19

  19.01.2021 12:53  
Представиха електронния сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, заедно с представители на „Информационно обслужване“ и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която е и бивш управител на НЗОК, представиха електронният сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19. Той е част от функционалностите на Националната здравна информационна система (НЗИС), до която вече всеки български гражданин има достъп.

Сертификатът за имунизация има QR код, както и индивидуален номер, който може да бъде проверен в цял свят. Той има редица защити против злоупотреби, като съдържа последните цифри от уникалния номер, инициалите на имунизирания, датата му на раждане и др.

С цел опазване личната информация на гражданите, достъпът до личното здравно досие става единствено и само с квалифициран електронен подпис. В момента пациентското досие показва извършени прегледи, издадени рецепти, извършени имунизации, и решения на ТЕЛК/НЕЛК.

Към края на месец март електронното направление ще бъде надградено и ще е възможно за всички диагностични процедури в обхвата на доболничната помощ, обясни министър Ангелов. Предстои също добавяне на функционалности за издаване на направление за специалист и скъпоструващи лекарства.

В отговор на журналистически въпрос зам.-министър Начева обясни: „Досието, което е изградено в здравната каса в момента, отразява минал период от време с основни реквизити на база на хартиената документация, която постъпва от изпълнителите на медицинска помощ. Това досие остава като историческа характеристика на основни елементи от лечението на пациента до създаване на НЗИС. Оттук нататък вече цялата информация, която по електронен начин се генерира при изпълнителите на медицинска помощ ще попада в това досие. Така че тя дава някаква обща снимка за дейностите, които са извършени само по линия на здравната каса на всеки пациент. Ако занапред всеки един от нас попадне в Спешна помощ, ползва услугите на РЗИ, на здравната система извън обхвата на НЗОК и НЗОК, всичко това вече ще се отразява в досието.“ /economy.bg