Неделя, 24 Яну 2021
           
Новини

Ангелов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Албания Н. Пр. г-жа Ходжа

  13.01.2021 17:25  
Ангелов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Албания Н. Пр. г-жа Ходжа

Република България е взела политическо решение да проучи възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство, сред които е и Република Албания. Помощта ще бъде възможна след обезпечаване на българските национални потребности, при спазване на националните процедури на страните за това и на условията на всяко от предварителните споразумения (АРА), сключени между Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти.

Това стана ясно по време на среща между министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и извънредния и пълномощен посланик на Република Албания Н. Пр. г-жа Доника Ходжа.
Срещата беше инициирана по молба на албанското посолство.


Посланик Ходжа отправи добри думи за здравната система на Република България заради „прекрасното справяне с всички предизвикателства, наложени от коварната пандемия“. Тя обърна внимание на затрудненията при осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за населението на Република Албания и отправи запитване относно това какви са възможностите за осигуряване на тези ваксини от България.


Министърът на здравеопазването и извънредният и пълномощен посланик на Република Албания се договориха да останат във връзка и да работят върху логистични варианти за доставка на ваксината, за да бъдат подготвени, когато е възможно да се пристъпи към осигуряване.


По време на разговора стана ясно, че Република България и Република Албания имат еднакви позиции по въпросите за борбата с COVID-19.


Проф. д-р Костадин Ангелов и Н. Пр. г-жа Доника Ходжа си пожелаха ползотворното сътрудничество между двете държави да продължи и занапред.